Αναζήτηση

Τρίτη, 13 Μαΐου 2014

ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΕΚΛΕΓΟΥΜΕ ΔΗΜΑΡΧΟ, ΟΧΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ
Γράφει ο
Γεράσιμος (Μάκης) Κανέλλος
Οικονομολόγος
Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος
Παπάγου - Χολαργού
Η πορεία της προεκλογικής περιόδου των αυτό-διοικητικών εκλογών κλείνει την εβδομάδα αυτή και φαίνεται στους δημότες να επικρατεί προβληματισμός, φιλυποψία, ακόμα και άγνοια για τα προγράμματα των συνδυασμών. Απολύτως δικαιολογημένα, αφού οι ταλαίπωροι συμπολίτες  μας βομβαρδίστηκαν με τόση πληροφορία από τόσους πολλούς συνδυασμούς σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα , λες και δεν τους έφταναν οι σκοτούρες του καθημερινού βίου. Το τελευταίο που θέλουν είναι η όχληση των εκάστοτε υποψηφίων που ζητούν να τους εκλέξουν κουνώντας διαφορετικά κομματικά σημαιάκια ο καθένας. Σε αυτό πρέπει να προσθέσουμε και την ολοφάνερη προσπάθεια κάποιων να επιβάλλουν ένα κλίμα φιέστας, εντυπωσιασμού, επιστημονικού μάρκετινγκ και προβολής του προσώπου τους, ξοδεύοντας αφειδώς λεφτά, λες και στις εκλογές πάνε για να πουλήσουν κάτι και όχι για να εκλεγούν. Φαίνεται ότι αντιμετωπίζουν τόσο τον συνδυασμό τους όσο και τον ίδιο τους τον εαυτό ως ένα «προιόν» το οποίο ο δημότης πρέπει να αγοράσει την Κυριακή και όχι να εκλέξει. Εκφράσεις όπως «πολιτικό προιόν» συνήθως ακούγονται από τηλεοπτικούς δημοσιογράφους μεγάλης προβολής όταν αναφέρονται στα κόμματα. Είναι εκφράσεις που επιτρέψτε μου να πω, μόνο αποστροφή και ναυτία προκαλούν στον Έλληνα. Οι Παπαγιώτες και οι Χολαργιώτες δεν θέλουν προιόντα,  επιθυμούν ο αυριανός εκπρόσωπος τους είναι να είναι ένα πρόσωπο ακέραιο, ταπεινό και καταρτισμένο. Ένα πρόσωπο που ως άοκνος λειτουργός, σε σύντομο χρόνο μέσω του έργου του, να αλλάξει προς το καλύτερο την καθημερινή διαβίωση του δημότη. Συνεπώς, η εμμονή και ο καταπιεστικός βομβαρδισμός των Παπαγιωτών και Χολαργιωτών με πολυτελείς lifestyle επικοινωνιακές βόμβες που προβάλλονται πάνω στα συντρίμμια της χώρας που έχει απομείνει, οξύνουν περεταίρω την ήδη εκτεταμένη φλεγμονή που έχει δημιουργηθεί μεταξύ πολιτών και αρχόντων.
Η Δημοτική Αναγέννηση Παπάγου-Χολαργού απαρτίζεται από καταρτισμένα στελέχη που είναι δημότες όπως όλοι μας χωρίς καμία κομματική εξάρτηση. Αυτό είναι αναπόσπαστο στοιχείο της ιδρυτικής μας διακήρυξης. Αυτό είναι που εγγυάται την αμεσότητα του δημότη με την μελλοντική διοίκηση. Και αυτό διότι, τα αιτήματα του κάθε πολίτη δεν προσκρούουν σε κομματικά συμφέροντα που κρυφά σφετερίζονται την δημοτική αρχή.
Προτρέπω τους εκλεκτούς δημότες μας να μην μετατρέψουν την δημοτική μας αρχή σε τσιφλίκι κομματικών εξαρτήσεων και συμφερόντων. Προτρέπω επίσης τους δημότες μας να ψηφίσουν την ουσία και όχι την εικόνα, το «είναι» και όχι το «φαίνεται». Μα πάνω απ’ όλα να ψηφίσουν ΔΗΜΑΡΧΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟ.

Θέλω να επιστήσω την προσοχή όλων στην σημασία του επικεφαλής του εκάστοτε συνδυασμού. Παρακαλώ κάντε μόνοι σας τις συγκρίσεις. Αποτελεί ιστορική πολυτέλεια ένας άνθρωπος που συγκεντρώνει τόσες αρετές, τόσο στην επαγγελματική του δράση όσο και στον χαρακτήρα του, να είναι υποψήφιος δήμαρχος του δήμου μας. Σε μια χώρα με υψηλή ποιότητα πολιτεύματος όπως η Νορβηγία ή η Φινλανδία ο Γιάννης Κεχρής θα ήταν ήδη Πρωθυπουργός. Για την Ελλάδα ο πήχης είναι χαμηλότερα, και αυτό γιατί ο Γιάννης Κεχρής δεν είναι πολιτικός, αλλά ο μελλοντικός μας δήμαρχος. Όσο αφορά τους συνυποψήφιους  δημοτικούς συμβούλους, το επίπεδο είναι πολύ υψηλό και δεν ξεχωρίζω κανέναν. Πιστεύω ότι οι συνιστώσες των στοιχείων των υποψήφιων δημοτικών συμβούλων της παράταξης μας καταλήγουν σε μια υγιή δύναμη κατάρτισης, ενέργειας, ήθους, επαγγελματισμού και λειτουργικότητας.

Όσο αφορά τα οικονομικά οι προτάσεις της Δημοτικής Αναγέννησης Παπάγου-Χολαργού είναι υπεύθυνες, εφαρμόσιμες, ρεαλιστικές, ανθρωποκεντρικές και εναρμονισμένες με τις σύγχρονες αρχές. Για τα ζητήματα της ανάπτυξης η πραγματικότητα της εφαρμογής του συμφώνου δημοσιονομικής σταθερότητας στην χώρα μας είναι αμείλικτη. Οι δήμοι μετατράπηκαν σε μίνι κράτη ενώ ουσιαστικά εξαφανίστηκε η κρατική επιχορήγηση τους. Οι δήμοι για να παραμείνουν φορείς κοινής ωφέλειας πρέπει πρώτα να είναι αυτόνομα οικονομικά βιώσιμοι άλλα και ταυτόχρονα ανταγωνιστικοί. Αυτό σημαίνει ότι η παλαιού τύπου ανάπτυξη που βασιζόταν στις τοκοχρεωλυτικές αποσβέσεις παλαιών συσσωρευμένων χρεών που γίνονταν αδιάκριτα παύει, και δίνει την θέση της στην άτοκη χρηματοδότηση πλάνων μέσων της Ε.Ε. και των φορέων της. Πολλοί αναρωτιούνται εύλογα που θα βρεθούν τα χρήματα. Και σωστά αναρωτιούνται, αφού αυτή είναι και η βασική πρόκληση του παρόντος. Η απάντηση είναι ότι υπάρχει μέθοδος άντλησης πόρων μέσω των ταμείων της Ευρωπαικής Τράπεζας Επενδύσεων ( Συνέβη φέτος μέσω του Παρακαταθηκών και Δανείων ). Το Συμβούλιο της Ευρώπης είναι και αυτό, ανεξάρτητα από την Ευρωπαική Ένωση, χρηματοδοτικός φορέας. Όμως, για να επιχορηγηθεί μια αναπτυξιακή ενέργεια θα πρέπει πρώτα αυτός που ζητάει τα χρήματα να αποδείξει ότι είναι μια φερέγγυα οικονομική οντότητα, αυτό σημαίνει αξιολόγηση. Επίσης, το πλάνο που καταθέτει όποιος θέλει να χρηματοδοτηθεί πρέπει να είναι βιώσιμο, δηλαδή να έχει διαρκώς συντηρήσιμη διαχείριση ρίσκου. Δεν φτάνει μόνο μια πειστική μελέτη βιωσιμότητας αλλά και πλάνο εφαρμογής που θα ακολουθεί την μελέτη βιωσιμότητας. Υπό την τήρηση αυτών των συνθηκών η χρηματοδότηση είναι εφικτή. Η χρηματοδότηση μέσω του Συμφώνου Εταιρικής Σχέσης 2014-2020 πρέπει εκτός των παραπάνω να συνάδει με τις τοπικές προτεραιότητες όπως αυτές έχουν συμφωνηθεί. Στην περίπτωση μας αυτές είναι η βιώσιμη οικολογική ανάπτυξη για την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης, η ψηφιακή σύγκλιση, η έρευνα και ανάπτυξη και η καινοτομία.

Αυτό που οφείλει να κρατήσει ο πολίτης είναι ότι αυτό που έχει αλλάξει στην χρηματοδότηση από φέτος είναι ότι κάθε πλάνο επιχορηγείται βάσει της ανταγωνιστικότητας του. Δηλαδή τα κριτήρια αξιολόγησης του μοιάζουν περισσότερο «εταιρικά» και λιγότερο «δημοσιονομικά». Αυτό συμβαίνει για την αποφυγή κατασπατάλησης πόρων, την αποδοτικότερη απορρόφηση και την λειτουργική διεκπεραίωση των έργων.
Διαθέτω μια σειρά άλλων λύσεων για την χρηματοδότηση του δήμου μας που στο εξωτερικό εφαρμόζονται με επιτυχία χρόνια, όμως αυτό απαιτεί πρώτα να επιτύχουμε στα βασικά και να μην προτρέχουμε.
Τέλος, χρειάζεται να υπερθεματίσουμε ότι για πρώτη φορά παρέχεται σε όλους μας μια ιστορική ευκαιρία να μετατρέψουμε μεθοδικά και σταδιακά τον όμορφο δήμο μας σε μια οικονομικά αυτόνομη κοινότητα, βιώσιμη και ανθρωποκεντρική που θα αποσπαστεί με επιτυχία από την αρρωστημένη εξάρτηση της κεντρικής διοίκησης και θα δημιουργήσει αργά και σταθερά ένα «άβατο» αυτοτελούς ανάπτυξης και ομορφιάς. Αυτό θα είναι εφικτό εφόσον μέσα στο δημαρχιακό μέγαρο οι δημότες μας αποφύγουν να τοποθετήσουν ανθρώπους που υπακούν σε συγκεκριμένες συντεχνίες και όχι στους ίδιους τους δημότες. 
Αυτό που προέχει, είναι την ερχόμενη Δευτέρα ο Γιάννης Κεχρής να είναι ο νέος μας δήμαρχος.


Γεράσιμος (Μάκης) Κανέλλος  (Bsc Hons / MA/ Msc)

Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος  Δημοτικής Αναγέννησης Παπάγου-Χολαργού 

Δεν υπάρχουν σχόλια: