Αναζήτηση

Πέμπτη, 3 Απριλίου 2014

Πεζοδρόμηση της οδού Κεραμεικού για τη δημιουργία τοπικού κέντρου
Γράφει ο 
Βαγγέλης Γυφτοδήμος
Τοπογράφος Μηχανικός Ε.Δ.Ε.
Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος
με τη Δημοτική Αναγέννηση
Παπάγου - ΧολαργούΔιαβάζω από υποψηφίους δημάρχους διάφορες ανοησίες περί εξοβελισμού του αυτοκινήτου, δήθεν βιώσιμης κινητικότητας, βλέπω κάτι σχεδιάκια με ποδήλατα και μαμάδες με παιδάκια στα καροτσάκια, και πραγματικά θέλω να σκάσω στα γέλια. Όχι μόνο με τις εξαγγελίες που ΔΕΝ πρόκειται να πραγματοποιηθούν ΠΟΤΕ, μιας κι ένας επιεικής προϋπολογισμός για τους κεντρικούς δρόμους του Χολαργού ΜΟΝΟ (χωρίς συνυπολογισμό του Παπάγου), θα υπερέβαινε τα 30 εκ. ευρώ, χώρια το μπάχαλο που θα δημιουργείτο από την έλλειψη χώρων στάθμευσης, από την οποία ήδη ασφυκτιά η περιοχή. Καλώς ή κακώς, το αυτοκίνητο είναι αναπόσπαστο στοιχείο της ζωής της σύγχρονης οικογένειας, οι αποστάσεις είναι μεγάλες, το ίδιο και οι υψομετρικές διαφορές, και οι ματακινήσεις οι οποίες λαμβάνουν χώρα σε μεγάλο ποσοστό είναι υπερτοπικές.
Και ΚΑΜΙΑ δημοτική αρχή, ούτε στον δήμο Παπάγου Χολαργού ούτε πουθενά, δεν πρόκειται να αλλάξει τα χαρακτηριστικά του Έλληνα, αλλά οφείλει να προσαρμόζει την πολιτική της σε αυτά, χωρίς να τάζει ανεδαφικές αρλούμπες.
ΔΕΝ είμαστε χωριό, ούτε η κοινωνία μας αποτελείται από αργόσχολους χωρίς παιδιά, που το σύνολο των δραστηριοτήτων της καθημερινής ζωής τους είναι συνυφασμένη με τον δήμο μας, και έχουν την δυνατότητα να περιφέρονται με ένα ποδήλατο όλη μέρα.
Αν πραγματικά θέλουμε τα τονώσουμε την τοπική αγορά, αλλά και να δημιουργήσουμε ένα τοπικό κέντρο στην φυσική του πλέον θέση, δηλαδή πέριξ του δημαρχείου, το πρώτο πράγμα το οποίο πρέπει να υπάρξει είναι χώρος στάθμευσης.Το δεύτερο, δρόμοι ήπιας κυκλοφορίας, ή ακόμη και πεζοδρόμηση τμημάτων οδών.
Η δική μου πρόταση είναι μερικό ή ακόμη και ολικό κλείσιμο της οδού Κεραμικού (από Βεντούρη μέχρι Αετιδέων) για τα αυτοκίνητα, με αλλαγή της διαδρομής των λεωφορείων, (πχ διέλευση από Ευτέρπης για την διαδρομή από πλ. Παλαμά μέχρι Περικλέους), ανάπλαση της, και χρησιμοποίηση ως χώρο στάθμευσης το προαύλιο του 1ου δημοτικού σχολείου για τα διαστήματα τα οποία είναι κλειστό, με πολύ χαμηλό τίμημα της τάξεως του ενός ευρώ/ώρα. Το οποίο πλην των επισκεπτών των καταστημάτων που μαραζώνουν, θα το χρησιμοποιούν και οι οικογένειες που επισκέπτονται την μεγάλη παιδική χαρά και το δασάκι.
Παράλληλα, πάταξη της παράνομης στάθμευσης στους γύρω δρόμους, ούτως ώστε να υπάρξει ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ δυνατότητα βιώσιμης κινητικότητας με χρήση εναλλακτικών τρόπων μετακίνησης, κι όχι για μία ακόμη φορά να μείνουμε σε απραγματοποίητες υποσχέσεις.
Όσον αφορά τον θερινό κινηματογράφο, αυτός θα μπορούσε να μεταφερθεί στο προαύλιο του 1ου Λυκείου (Καραϊσκάκη και Μελά) ή του 1ου Γυμνασίου (Αετιδέων και Ευτέρπης).
Η παρέμβαση αυτή θα στοίχιζε το πολύ 300.000 ευρώ στο σύνολο ως κατασκευή.
Φυσικά, αυτές είναι απλές πλην όμως πρακτικές δικές μου σκέψεις.
Ακούω την γνώμη σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: