Αναζήτηση

Τρίτη, 25 Φεβρουαρίου 2014

Η πρόταση της «Δημοτικής Αναγέννησης Παπάγου – Χολαργού» για τον Πολιτισμό


Η Δημοτική Αναγέννηση Παπάγου Χολαργού, με επικεφαλής τον Γιάννη Κεχρή, πιστή στο όραμά της και σεβόμενη πλήρως το χρέος της απέναντι στους δημότες τόσο του Παπάγου όσο και του Χολαργού καταθέτει τις προτάσεις και το πρόγραμμά της όσον αφορά στον τομέα του Πολιτισμού και δεσμεύεται για :
  • την άμεση αποκατάσταση των συμβόλων στο νέο έμβλημα τόσο του Περικλή όσο και του Παπάγου.
Πάγια θέση μας είναι  ότι το νέο έμβλημα του  ενιαίου πλέον Δήμου θα πρέπει να κινείται στην κατεύθυνση της ένωσης και όχι του διχασμού. Έχοντας όμως πάντα την απαραίτητη λογική και ιστορική συνάφεια με τη φύση, τα χαρακτηριστικά και τις ιδιαιτερότητες των δύο κοινοτήτων. Συνεπώς προσωπικότητες που  ενσαρκώνουν τις έννοιες της Δημοκρατίας, των Ενόπλων Δυνάμεων και του ελληνικού και παγκόσμιου πολιτισμού είναι  αυτονόητο ότι θα πρέπει να περιλαμβάνονται. Τέλος θεωρούμε την ύπαρξη του Υμηττού, που αποτελεί  και το   φυσικό επιστέγασμα της γεωμορφολογικής ένωσης των δύο όμορων κοινοτήτων, ζωτικής σημασίας για το έμβλημά μας . Αναμφίβολα ο Υμηττός   αποτελεί το κοινό μας σπίτι, την ουσιαστική περιουσία μας και το πραγματικό μέλλον του Δήμου και των παιδιών μας.
Έτσι, πιστεύοντες στην αρχή της πλειοψηφίας και της ουσιαστικής Δημοκρατίας δεσμευόμαστε για την ανάθεση του νέου εμβλήματος σε όσο το δυνατόν περισσότερους δημιουργούς και καλλιτέχνες, που θα καταθέσουν την δική τους πρόταση,   υπό το πρίσμα των άνωθι κατευθυντήριων  οδηγιών. Η τελική απόφαση φυσικά θα ληφθεί μετά από συζήτηση όχι μόνον στο Δημοτικό Συμβούλιο αλλά και μετά από ευρύ δημόσιο διάλογο με όσο το δυνατόν περισσότερους Δημότες. Στην προσπάθεια μας για εξασφάλιση της μεγαλύτερης δυνατής συναίνεσης και αποδοχής, η χρήση του Διαδικτύου θα πρέπει να θεωρηθεί καταλυτική και αυτονόητη. 

  • τη διενέργεια Συνεδρίου διπλωματικής, γεωστρατηγικής, ιστορικής καιπολιτικής φύσεως και την καθιέρωσή του σε ετήσια βάση

Οραματιζόμαστε και επιθυμούμε ο Δήμος Παπάγου - Χολαργού να είναι πρωτοπόρος και οδηγός στην κούρσα καινοτόμων πρωτοβουλιών με τεράστιες αναπτυξιακές προοπτικές και δυνατότητες . Έτσι, προτείνουμε την καθιέρωση ετήσιου Συνεδρίου με θέματα που θα αφορούν στη Δημοκρατία, την Πολιτική, την Ιστορία, τη Γεωστρατηγική, τις Διεθνείς και Διπλωματικές Σχέσεις τις Γεωπολιτικές Μεταβολές κ.ά. υπό την ιστορική "σκέπη" του Περικλή. Στόχος η συνεργασία με τη Βουλή των Ελλήνων, το Γενικό Επιτελείο Στρατού, το Ιστορικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών, το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, το Υπουργείο εξωτερικών, αλλά και η προσέλκυση συμμετοχής και άλλων σχετικών φορέων πανελλαδικής εμβέλειας. 
Πώς θα μπορούσε να γυρίσει την πλάτη κανείς σε μια τέτοια ιστορική ευκαιρία που αν εκμεταλλευθεί σωστά μπορεί να επιφέρει τεράστια οφέλη και το κυριότερο, με ελάχιστη επιβάρυνση στον προϋπολογισμό του Δήμου. Χρειάζονται  απλά νέες ιδέες, αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα.
 Έχουμε το πλεονέκτημα στον Δήμο μας να έχουμε ένα "σήμα κατατεθέν" (brand name) παγκόσμιας ακτινοβολίας και απήχησης, τον Περικλή. Η ανάδειξη της εικόνας, του ονόματος και του εμβλήματος του Περικλή μέσα από το Συνέδριο μπορεί να λάβει τεράστιες επικοινωνιακές διαστάσεις, προσδίδοντας αίγλη και κύρος στον ενιαίο Δήμο, προβάλλοντας και διαφημίζοντάς τον σε όλο τον κόσμο.
Το Συνέδριο θα προσδώσει άμεσα αλλά και μακροπρόθεσμα οφέλη, τόσο στην ανακούφιση της τοπικής αγοράς (έμποροι, καταστηματάρχες, ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης και χώρων αναψυχής, θέσεις parking, κ.ά.) όσο και στην ευκαιρία για δραστηριοποίηση σε περαιτέρω τομείς ανάπτυξης.
  • την καθιέρωση των Περίκλειων

Αποδεικνύοντας έμπρακτα ότι δε στεκόμαστε σε μικροπολιτικά συμφέροντα,  είμαστε ανοιχτοί σε οποιαδήποτε πρόταση προς όφελος των συνδημοτών μας, απ' όπου και αν προέρχεται. Έτσι υιοθετούμε την πρόταση  Βραχιολίδη για τη δημιουργία των Περίκλειων Αγωνισμάτων και προχωρούμε ένα βήμα παραπάνω καταθέτοντας μία ολοκληρωμένη πρόταση διεξαγωγής των Αγώνων και καθιέρωσης τους σε ετήσιο γεγονός τριήμερης διάρκειας.
Οι Αγώνες θα διεξάγονται τόσο στις αθλητικές εγκαταστάσεις του Δήμου μας όσο και στον Υμηττό. Θα περιλαμβάνουν αθλήματα κλασικού στίβου,  ομαδικά αθλήματα, ποδηλασία αλλά και έναν πιο κλασικό αγώνα δρόμου (ομαλών και ανώμαλων διαδρομών - ενσωμάτωση Γύρου Υμηττού) στον Υμηττό, που θα αποτελεί και ''σήμα κατατεθέν'' των Αγώνων. Θα αφορούν και θα αγκαλιάζουν όλους ανεξαιρέτως  τους πολίτες (Δημότες Παπάγου - Χολαργού και μη), χωρίς περιορισμό ηλικίας. Στόχος μας η παρακίνηση των πολιτών στον μαζικό ερασιτεχνικό αθλητισμό και στις αξίες του " εὖ ἀγωνίζεσθαι " και του " νοῦς ὑγιής ἐν σώματι ὑγιεῖ ", αλλά και μέσω της προβολής και της διαφήμισης του γεγονότος, η προσέλκυση κεφαλαίων από σπόνσορες και χορηγίες που θα καλύπτουν αποκλειστικά τα έξοδα της διοργάνωσης και τα έπαθλα των νικητών.

Πέραν του αθλητικού χαρακτήρα που θα έχουν τα Περίκλεια Αγωνίσματα όμως, οραματιζόμαστε και κάτι ασυνήθιστα πρωτοποριακό, τόσο για τα δεδομένα της τοπικής αυτοδιοίκησης όσο και της ελληνικής πραγματικότητας γενικότερα. Κάτι που θα έχει άμεση σχέση με τον μεγάλο πολιτικό και  πραγματικό μαέστρο της ρητορικής τέχνης και διαλεκτικής, τον Περικλή. Πρόκειται για τη διεξαγωγή αγώνων επιχειρηματολογίας, στην προσπάθεια για προώθηση, καλλιέργεια και επιβράβευση της κριτικής σκέψης και της υγιούς αντιλογίας. Στους αγώνες αυτούς θα πραγματοποιείται συζήτηση και αντιπαράθεση στη βάση λογικών επιχειρημάτων και όχι επικλήσεων στο συναίσθημα. Στη βάση δηλαδή της υπεράσπισης μιας θέσης με τη βοήθεια επιχειρημάτων και όχι μέσω σπασμωδικών κραυγών και ατακαδόρικων αφορισμών.

Ως έπαθλα προτείνουμε : 

i. αναμνηστικό δίπλωμα σε όλους τους συμμετέχοντες 
ii. μετάλλια με την προτομή του Περικλή και πολυτελή έκδοση του"Επιτάφιου" του Περικλέους (Θουκιδίδου) στους τρεις πρώτους νικητές κάθε αθλήματος


iii. επιπλέον ελεύθερη πρόσβαση σε όλα τα Γυμναστήρια και τα επιμορφωτικά Τμήματα του ΔΟΠΑΠ (Δημοτικός Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού & Περιβάλλοντος Παπάγου -Χολαργού), για διάστημα ενός έτους, σε όλους τους νικητές
  • τη χρησιμοποίηση σύγχρονων ψηφιακών και διαδραστικών τεχνολογιών ως εργαλείου για την προώθηση του πολιτισμού
Ο σύγχρονος Δήμος πρέπει να εξελίσσεται διαρκώς στη νέα ψηφιακή εποχή και να αντεπεξέρχεται πλήρως στις προκλήσεις και τα εργαλεία της. Η χρήση των σύγχρονων ψηφιακών και διαδραστικών  τεχνολογιών αποτελεί εγγύηση για την αμεσότερη και αποτελεσματικότερη πρόσβαση των πολιτών στον πολιτισμό και τις δράσεις που τον προάγουν. Έτσι, προτείνουμε να διερευνηθεί η προοπτική δημιουργίας ψηφιακής βιβλιοθήκης, με τη συγκέντρωση, καταγραφή και ψηφιοποίηση του ήδη υπάρχοντος υλικού των δανειστικών βιβλιοθηκών του Δήμου μας.
  • την ενίσχυση του φεστιβάλ Παπάγου - Χολαργού και την επαναλειτουργία του θεάτρου Πρέκα
Το Φεστιβάλ Παπάγου - Χολαργού (πρώην Φεστιβάλ Παπάγου) είναι ήδη ένας αρκετά επιτυχημένος θεσμός που χαίρει απόλυτης αναγνώρισης και προσελκύει κάθε χρόνο εκατοντάδες πολίτες από όλο το  γεωγραφικό εύρος του λεκανοπεδίου Αττικής. Η για δεκαεννιά συναπτά έτη πορεία του αποτελεί  καθρέφτη της αποδοχής, της εμπιστοσύνης και της θερμής αγάπης , με την οποία το κοινό αγκάλιασε αυτή την προσπάθεια και ταυτόχρονα τρανή απόδειξη πως πρόκειται για  μια όαση πολιτισμού και ποιότητας μέσα στην καλοκαιρινή ραστώνη. Ωστόσο, με την 20ετή επέτειο προ των πυλών, είναι πιο επίκαιρο από ποτέ το ζήτημα της ποιοτικής αναβάθμισης του θεσμού.
Είναι γεγονός πως παρατηρείται μια ασυνέπεια και μια αδράνεια του Δήμου, αφού η πολιτιστική παραγωγή πέφτει σε "χειμερία νάρκη", αναμένοντας την καλοκαιρινή της έξαρση. Η Δημοτική Αναγέννηση Παπάγου - Χολαργού επιθυμώντας τη συνεχή και ανεμπόδιστη ροή πνευματικής, καλλιτεχνικής και δημιουργικής δραστηριότητας, θεωρεί ως μείζον ζήτημα την αναβάθμιση του Φεστιβάλ Παπάγου - Χολαργού, τόσο με την επέκτασή του και κατά τους χειμερινούς μήνες όσο και  με τη διεύρυνση των πολιτιστικών του εκδηλώσεων.
Προτείνουμε λοιπόν  την άμεση διερεύνηση για την επαναλειτουργία και αξιοποίηση του θεάτρου Πρέκα (επί της 25ης Μαρτίου) που σαπίζει κυριολεκτικά στην αχρηστία του, ως χώρο στέγασης και προώθησης των δράσεων που προάγουν τον Πολιτισμό και διατηρούν την Πολιτιστική μας κληρονομιά.
  • την πολιτιστική αφύπνιση των πολιτών
Πρωταρχικό μέλημά μας είναι η εν γένει δημιουργία και ανάπτυξη της πνευματικής και πολιτιστικής δραστηριότητας στην πόλη, με έμφαση στην ποιότητα. Για το λόγο αυτόν θα προωθήσουμε προγράμματα   πολυποίκιλων πολιτιστικών, αθλητικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων, μέσα από :
                         
i. την ενίσχυση της λειτουργίας του θεάτρου και του κινηματογράφου

ii. τη δημιουργία, ανάπτυξη και υποστήριξη κάθε μορφής αθλητικής δραστηριότητας

iii. τη διοργάνωση συναυλιών και άλλων πολιτιστικών εκδηλώσεων (θέατρο σκιών, κουκλοθέατρο κ.ά.)

iv. την ανάπτυξη του μουσικού και καλλιτεχνικού αισθήματος (οργάνωση και λειτουργία χορωδιών, μουσικοχορευτικών συγκροτημάτων, καλλιτεχνικών ομάδων, εργαστηρίων κ.ά.)

Στόχος των προγραμμάτων αυτών είναι η μύηση στις τέχνες, η δημιουργική απασχόληση και η καλλιέργεια των δεξιοτήτων της δημιουργικής φαντασίας των δημοτών σε μία προσπάθεια  δια βίου διεύρυνσης του πνεύματος.
Πέρα και πάνω από όλα όμως, θα αισθανόμαστε πραγματικά δικαιωμένοι όταν όλοι οι Συνδημότες μας, χωρίς εξαιρέσεις και διακρίσεις, αρχίζουν και συμμετέχουν σε αυτόβουλες δράσεις πολιτισμού, που θα στηρίζονται στις αρχές της πνευματικής ελευθερίας, της δημιουργικότητας  και του εθελοντισμού. Μόνο έτσι μπορεί να πραγματοποιηθεί η πραγματική πολιτιστική αφύπνιση.

Καθοριστικό ρόλο σε αυτό μπορούν και πρέπει να διαδραματίσουν οι πολιτιστικοί και εξωραϊστικοί σύλλογοι του Δήμου μας, που με τόση ευκολία και  απαξίωση ισοπέδωσε η διοίκηση Ξύδη. Η απόφασή της για ενοικίαση των αιθουσών του Δημαρχείου και των Πνευματικών Κέντρων με υψηλό αντίτιμο έθεσε αναμφισβήτητα την ταφόπλακα στη δράση και τη λειτουργία των συλλόγων.  Ο Γιάννης Κεχρής  με το συνεπή, καθαρό και αξιόπιστο λόγο του, καθίσταται απόλυτος εγγυητής για την απρόσκοπτη επαναδραστηριοποίησή τους και δεσμεύεται για την άμεση  παροχή  όλων των διαθέσιμων υποδομών του Δήμου μας . Θέτουμε το συμφέρον του Δήμου μας ως αυτοσκοπό και δεν αντιμετωπίζουμε τους φορείς πολιτισμού με σχέσεις πελατειακού χαρακτήρα. 

Μιλάμε λοιπόν για ένα όραμα που με συνέπεια, συνέχεια και ευθύνη θα δημιουργήσει τις συνθήκες για ένα καλύτερο  και ποιοτικότερο πνευματικό - πολιτιστικό τοπίο στο μέλλον. Οι Δημότες Παπάγου - Χολαργού, σε πείσμα των καιρών οφείλουμε να είμαστε παραγωγικοί φορείς του πολιτισμού και όχι απλά παθητικοί του δέκτες . Και μαζί θα το πετύχουμε!!!

Το ζήτημα συνεπώς δεν είναι κατά πόσο η οικονομική κρίση επηρεάζει τον πολιτισμό μας, αλλά κατά πόσο ο πολιτισμός μπορεί να επηρεάσει την κρίση...

Ας ξαναφέρουμε λοιπόν τα χαμένα σύμβολα πίσω!
Ας είναι ο πολιτισμός μας ένα ισχυρό θεμέλιο αντίστασης απέναντι στην ισοπέδωση και στην εξαθλίωση!
Ας ανακτήσουμε την πίστη στις δυνατότητές μας!
Ας είναι αυτή η συγκυρία το εφαλτήριο για ένα καλύτερο αύριο!
Μαζί μπορούμε και θα τα καταφέρουμε!!!

Εισηγητής :
Χριστόφορος Διερωνίτης
Αρχαιολόγος - Ιστορικός
Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος
για τη ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ
ΠΑΠΑΓΟΥ - ΧΟΛΑΡΓΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: