Αναζήτηση

Δευτέρα, 20 Ιανουαρίου 2014

Η «ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΠΑΠΑΓΟΥ – ΧΟΛΑΡΓΟΥ» ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΠΑΠΑΓΟΥΣε περίπου τέσσερις μήνες, στις Δημοτικές Εκλογές του Μαΐου του 2014, θα κληθούν οι πολίτες του ενιαίου Δήμου μας να εκλέξουν τους εκπροσώπους τους. Το παρόν κείμενο απευθύνεται στο Δημότη της Δημοτικής Κοινότητας Παπάγου και εμπεριέχει μια συνοπτική παρουσίαση της «Δημοτικής Αναγέννησης Παπάγου – Χολαργού» και των προτάσεων της για μια σειρά θεμάτων που αφορούν τον Παπάγο.

Οι προτάσεις της «Δημοτικής Αναγέννησης Παπάγου – Χολαργού» για τον Παπάγο: 

ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΔΥΟ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ: Ο Δήμος πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ενιαίος και όχι ως δύο ανεξάρτητες κοινότητες, ως «ενιαία οντότητα» και όχι ως «Δικοινοτική, Διζωνική Ομοσπονδία». Δεν νοούνται ποσοστώσεις στην κατανομή των κονδυλίων, όπως όψιμα κάποιοι προτείνουν. Για εμάς το κάθε πρόβλημα του Δήμου θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με βάση την σοβαρότητά του και όχι τη γεωγραφία του.
Στο πλαίσιο αυτής της βασικής αρχής πιστεύουμε σε ένα Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΓΠΣ) για όλο τον Δήμο  (εξυπακούεται ότι και οι δύο κοινότητες διατηρούν τα χαρακτηριστικά τους ) και όχι σε δύο ξεχωριστά ΓΠΣ για τις δύο κοινότητες.Είμαστε αυτοί που πρώτοι προτείναμε την «ενοποίηση των δύο υπηρεσιών καθαριότητας», ώστε να μειωθεί το κόστος αποκομιδής και να βελτιωθεί το επίπεδο καθαριότητας συνολικά για τον Δήμο.  
Αυτό δεν σημαίνει ότι η κάθε κοινότητα δεν θα πρέπει να διατηρεί την ταυτότητά της. Ειδικά, ο Παπάγος θα πρέπει να κρατήσει τον χαρακτήρα «κηπούπολης» και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, όπως αυτά απορρέουν από την σύσταση του πληθυσμού του και την ιστορική διαδρομή της κοινότητας. 

ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΔΕΣΗ ΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ, ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΠΕΡΙΞ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ: Η ιδέα μας για το «Μεγάλο Πάρκο του Ιλισού» αποσκοπεί στην υλοποίηση αυτής της πρότασης 
(http://dimotikianagennisiph.blogspot.gr/2013/07/blog-post_7.html ).
Το μεγαλύτερο τμήμα του «Μεγάλου Πάρκου του Ιλισού» βρίσκεται στον Παπάγο και ενοποιεί τις περιοχές: 1. Ανωθεν της Ναυαρίνου – Ανατολής (Χολαργός), 2. Την παραποτάμια περιοχή του Ιλισού κατά μήκος της Χατζηκωνσταντή, 3. Την παραποτάμια περιοχή του Ιλισού κατά μήκος της Γ. Μπλέσσα και της Στ. Μπαλοδήμου από την Αργυροκάστρου ως την Κατεχάκη, 4. Την μεγάλη έκταση αδόμητου δημόσιου κοινόχρηστου χώρου που περικλείεται μεταξύ του στρατοπέδου Φακίνου, του φυτωρίου Αθηνών, των νοσοκομείων «Σωτηρία» και «Γεννηματάς», των σχολείων Παπάγου και του «Κέντρου Νεότητας Παπάγου».  
Η απομάκρυνση του Στρατοπέδου Φακίνου ή τμήματός του θα λειτουργήσει προς αυτήν την κατεύθυνση όπως επίσης η δεντροφύτευση και η αναβάθμιση γενικότερα της περιοχής που περικλείεται μεταξύ των οδών Πίνδου, Κατεχάκη και Στρατοπέδου Φακίνου. 

ΥΜΗΤΤΟΣ: Όλη η περιοχή νοτίως των οδών Χατζηκωνσταντή βρίσκεται εντός της «Ζώνης Α, ζώνης απολύτου προστασίας της φύσης και των μνημείων του Υμηττού». Οι αθλητικές εγκαταστάσεις του «Παπάγου Τένις Club» υφίστανται και λειτουργούν για πάνω από είκοσι χρόνια σε μια περιοχή «απολύτου προστασίας της φύσης». Υπό τις παρούσες συνθήκες το «Παπάγου Τένις Club» θα πρέπει να λειτουργεί ως αθλητικό κέντρο, η χρήση των βοηθητικών του εγκαταστάσεων να περιορίζεται στην εξυπηρέτηση των αθλουμένων και η αθλητική αυτή υποδομή να είναι ανοιχτή για το ευρύ κοινό του Δήμου μας. 

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΓΟΥΔΙ: Το «Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδί» αποτελεί μια πραγματικά οραματική πρόταση για την ευρύτερη περιοχή. Πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην ενταχθούν περιοχές του Παπάγου, όπως το «Μεγάλο Πάρκο» και η «Αγία Σκέπη», στο «Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδί», αφού η ιδιοκτησία και η διαχείριση παραμένουν στην αρμοδιότητά του Δήμου μας, ενώ ταυτόχρονα ενισχύεται και επιβάλλεται μια νομοθεσία προστασίας του περιβάλλοντος στις περιοχές αυτές. 

ΕΡΓΟΤΑΞΙΟ ΠΑΠΑΓΟΥ: Ο «Χώρος βοηθητικών υπηρεσιών Δημοτικής Κοινότητας Παπάγου» που περικλείεται από την οδό Υγείας, την ανώνυμη οδό η οποία αποτελεί προέκταση της οδού Ασπασίας και το γήπεδο ποδοσφαίρου έχει χαρακτηριστεί ως κοινόχρηστος χώρος πρασίνου και περιλαμβάνεται στη Ζώνη «Δ1 – Πυρήνας Πάρκου Γουδή». Ήδη έχει επιβληθεί πρόστιμο 182.000 Ευρώ από το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών για παράνομη τοποθέτηση «containers» στη συγκεκριμένη περιοχή που θεωρείται δασική έκταση. Οι εγκαταστάσεις σε αυτόν το χώρο θα πρέπει να μεταφερθούν στο πρώην εργοτάξιο της Αττικής Οδού (Κατεχάκη) που πρόκειται να χωροθετηθεί ως Κεντρικός Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΚΣΜΑ) και ο χώρος του εργοταξίου να απελευθερωθεί για το κοινό. 

ΚΤΕΟ – ΔΟΥ ΧΟΛΑΡΓΟΥ: Επιβάλλεται η απομάκρυνση του ΚΤΕΟ και της Περιφέρειας Αττικής. Ο χώρος θα πρέπει να αποδοθεί στον Δήμο. Το κτήριο του ΚΤΕΟ μπορεί να χρησιμοποιηθεί ποικιλοτρόπως όπως για πολιτιστικές εκδηλώσεις, εκθέσεις κλπ., τα κτήρια της Περιφέρειας Αττικής για τη ΔΟΥ Χολαργού και ο περιβάλλων χώρος ως χώρος πρασίνου περιπάτου και αναψυχής. Μέριμνα θα πρέπει να ληφθεί για την αποφόρτιση της Τσιγάντε με πεζοδρόμηση αυτής και την χρήση εισόδων στο χώρο αυτό από την Μεσογείων. Η πρόταση μας αυτή περιγράφεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση: http://dimotikianagennisiph.blogspot.gr/2013/05/blog-post.html. 

ΓΕΝΙΚΟ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ:

· Η μείωση του ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ ΔΟΜΗΣΗΣ σε 0,8 από 1 και του επιτρεπόμενου ύψους οικοδομών σε 11μ από 14μ μειώνει άμεσα την αξία της ιδιοκτησίας αυτών που δεν έχουν εξαντλήσει τον συντελεστή δόμησης και δημιουργεί άλλα, νομικής φύσεως προβλήματα. Από μια άλλη σκοπιά, η παραμονή του συντελεστή δόμησης στο 1 δεν θα επιτείνει τόσο σημαντικά την  οικοδομική δραστηριότητα και τα προβλήματα στάθμευσης και κυκλοφοριακής επιβάρυνσης που ήδη υφίστανται σε κάποιες περιοχές του Παπάγου. Στην πράξη δεν θα αλλάξει ο χαρακτήρας της «κηπούπολης», αν παραμείνει ο συντελεστής αμετάβλητος. Για αυτούς τους λόγους, είμαστε κατά της μείωσης του συντελεστή δόμησης και του επιτρεπόμενου ύψους οικοδομής.

· Μεταβολή ΧΡΗΣΗΣ ΓΗΣ: Είμαστε αντίθετοι στη δημιουργία «τοπικού κέντρου» στην «Εθνικής Αμύνης» και στη μεταβολή του χαρακτήρα «αμιγούς σε γενικής κατοικίας» στην «Αναστάσεως», που θα αλλοιώσει τον χαρακτήρα του Παπάγου.

· Tα λίγα ΜΙΚΡΑ ΜΑΓΑΖΙΑ που στεγάζονται σε ισόγεια κτηρίων εδώ και χρόνια, δεν δημιουργούν προβλήματα, όπως το κυκλοφοριακό και συμβάλλουν σημαντικά στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής, δεδομένου ότι οι κάτοικοι έχουν πρόσβαση σε αυτά, χωρίς απαραίτητα τη χρήση μεταφορικού μέσου εξυπηρετώντας έτσι τις βασικές και άμεσες καθημερινές τους ανάγκες. Για αυτούς τους λόγους θεωρούμε ότι τέτοιες εμπορικές χρήσεις πρέπει να κριθούν νόμιμες και να συνεχίσουν να λειτουργούν, όπως μέχρι σήμερα. 

ΧΩΡΟΙ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ: H κατασκευή χώρου στάθμευσης (Parking) κάτω από το γήπεδο ποδοσφαίρου στην Κύπρου έχει αποδειχθεί ανεδαφική. Καταλληλότερη θέση αποτελεί ο χώρος που χρησιμοποιείται για την στάθμευση των λεωφορείων της αστικής συγκοινωνίας, στη συμβολή «Αναστάσεως και Μεσογείων». Ιδανικά, το «Parking» θα πρέπει να είναι υπόγειο και η υπερκείμενη επιφάνεια να διαμορφωθεί ως Πλατεία. Σε κάθε περίπτωση επιβάλλεται μελέτη σκοπιμότητας και η συμμετοχή του «Αττικού Μετρό». 

ΥΠΕΡΤΟΠΙΚΗ ΚΑΙ ΔΙΑΜΠΕΡΗΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ: Θα πρέπει να επιδιωχθεί ο περιορισμός της διαμπερούς κυκλοφορίας που αφορά κυρίως τον άξονα «Ναυαρίνου - Μακεδονίας - Πίνδου». Αυτό προϋποθέτει κυκλοφοριακή, συγκοινωνιακή μελέτη και συνεργασία με την Αγία Παρασκευή, την «Αττική Οδό» και το «Υπουργείο Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων». 

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ή ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ στην ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ: Πάγια ήταν η θέση του επικεφαλής της παράταξης (http://indobserver.blogspot.gr/2012/11/blog-post_7403.html ) για ισόγειο παιδικό σταθμό, με διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου (ενοποίηση του περιβάλλοντος χώρου με την γειτονική παιδική χαρά) αντί ενός υπερμεγέθους Πνευματικού Κέντρου με αύξηση του συντελεστή δόμησης που πρότεινε η παρούσα Διοίκηση τα τελευταία δέκα χρόνια. Στο υπό συζήτηση ΓΠΣ προτείνεται για αυτή την θέση Παιδικός Σταθμός, πρόταση που επικροτούμε και υποστηρίζουμε. Υπό τις παρούσες συνθήκες οικονομικής κρίσης πιστεύουμε ότι οι ανάγκες στον τομέα του πολιτισμού καλύπτονται ικανοποιητικά από το Κηποθέατρο στον Παπάγο το καλοκαίρι και από το Αμφιθέατρο του Δημαρχείου στο Χολαργό τον Χειμώνα. Εναλλακτικά, θα μπορούσαμε να διερευνήσουμε την αξιοποίηση του Θεάτρου Πρέκα. 

ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΟΥ ΤΕΤΡΑΓΩΝΟΥ 217: Αυτό βρίσκεται στην συμβολή Πίνδου και Αργυροκάστρου και με ποσοστιαία ιδιοκτησία ανήκει στον ΑΟΟΑ και στον Δήμο. Πιστεύουμε ότι είναι απαραίτητος ένας αρχιτεκτονικός διαγωνισμός ιδεών για την καλύτερη αξιοποίησή του. 

ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ: Επιβάλλεται η άσκηση πίεσης στο Υπουργείο Μεταφορών για την επέκταση των δρομολογίων της Αστικής Συγκοινωνίας και παράλληλα η ανάπτυξη της Δημοτικής Συγκοινωνίας με εκμετάλλευση των λεωφορείων που εξασφάλισε η σημερινή Διοίκηση. Παράλληλα, θα πρέπει να προωθηθούν και οι άλλες μορφές εναλλακτικής μετακίνησης που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την βελτίωση της «βαδισημότητας» των πεζοδρομίων και την χρήση του ποδηλάτου. 

ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ – ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΑΤΩΝ: (σχετική αναφορά για την καθαριότητα στην ηλεκτρονική δ/νση: http://dimotikianagennisiph.blogspot.gr/2013/10/blog-post_20.html) Θα πρέπει να προωθηθούν οι νέες τεχνολογίες, η ανακύκλωση, η κομποστοποίηση και να προχωρήσει η ενοποίηση των υπηρεσιών καθαριότητας. Ειδικά η κομποστοποίηση ενδείκνυται στον Παπάγο λόγω του μεγάλου όγκου των κλαδεμάτων. Σκοπός: η μείωση του όγκου απορριμμάτων που προορίζονται για ταφή και συνεπώς η επακόλουθη μείωση του κόστους αποκομιδής και η βελτίωση της ποιότητας της καθαριότητας. 

ΑΣΦΑΛΕΙΑ: Τα κρούσματα παραβατικότητας – εγκληματικότητας έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια ειδικά στον Παπάγο και στον Δήμο μας γενικότερα. Θα πρέπει να διερευνηθεί η δυνατότητα συνεργασίας με ιδιωτικές εταιρίες «security», ώστε να αναπληρωθεί η αντικειμενική αδυναμία της αστυνομίας να αστυνομεύσει συγκεκριμένες περιοχές. 

ΦΩΤΙΣΜΟΣ: Ο φωτισμός υπολείπεται σημαντικά σε συγκεκριμένες περιοχές, για παράδειγμα το Μεγάλο Πάρκο, η «νέα περιοχή» που περικλείεται μεταξύ των οδών Μπλέσσα, Πίνδου και Ζησιμοπούλου κ.α.. Η αναβάθμιση του θα αυξήσει την επισκεψιμότητα των συγκεκριμένων περιοχών και θα βελτιώσει το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών.

Το παρόν κείμενο δεν υποκαθιστά το πρόγραμμά μας για τον Παπάγο, στο οποίο θα αναπτύξουμε πιο διεξοδικά τις προτάσεις μας για τα παραπάνω θέματα, αλλά και για μια σειρά άλλων θεμάτων όπως κοινωνική πολιτική, πολιτισμός, αθλητισμός κ.α. που δεν θίξαμε επαρκώς σε αυτήν την παρουσίαση. Αποτελεί όμως μια προσπάθεια ενημέρωσης του Δημότη του Παπάγου για τις θέσεις μας σε συγκεκριμένα θέματα που τον απασχολούν και ένα κάλεσμα διαλόγου με τελικό σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και την πραγματική αναγέννηση του Δήμου μας.

1 σχόλιο:

DIMOTIKI ANAGENNISI είπε...

19.01.2014 10:43:19 Επιστολή δημότη

Δημ. Γασπαρατος


αλλαζουμε σελιδα

"Γεια σας, και ευχομαι να κερδιση ο κ Κεχρης τον Δημο Παπ/Χολ, διαβαζω τα σχεδια που εχει στο βιβλιαρακι που μας αφησατε στο ταχ. κουτι, μεγαλεπηβολα σχεδια, και σε καιρο κρισης, ειναι δυσκολα.
Βασικα εμεις στην Αργυροκαστρου/μακεδονιας, υποφερουμε απο το κυκλοφοριακο 40 χρονια τωρα, συνψεχως ακουμε λαστιχα, κλαξον, λεωφορεια, ταχυτητες 100 χλμ.Ω, δεν μπορουμε να ησυχασουμε μερα νυχτα, περιμεναμε να γινη η Αττικη Οδος, δυστυχως παλι ολο το λκανοπεδιο περναει μεσω παπαγου, εγω εχω και την σταση του λεωφορειου στο σπιτι μου, ενω επρεπε να ειναι στο σχολειο, κτλ, θα στειλω στον κ. Κεχρη αναλυτικο γραμμα μου, διοτι ειναι Χολαργιωτης, και προφανως δεν ζει στου παπαγου.
Καλη επιτυχια και παλι,
Με τιμη
Δημ. Γασπαρατος
δημοτης απο το 1960, οταν ο παπαγος ητανε προαστιο!!!!!"
ΑπάντησηΔιαγραφή