Αναζήτηση

Πέμπτη, 16 Ιανουαρίου 2014

ΕΝΑΣ ΝΕΟΣ ΦΟΙΤΗΤΗΣ, ΥΠΟΓΡΑΜΜΙΖΕΙ: "ΓΙ' ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΩ ΤΟΝ ΚΕΧΡΗ ΚΑΙ ΑΠΟΡΡΙΠΤΩ ΤΟΥΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟ-ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟ"

Αναδημοσίευση της συνέντευξης του Χρήστου Χριστόπουλου 
στον "Ανεξάρτητο Διπλωματικό Παρατηρητή"
Χρήστος Χριστόπουλος, φοιτητής Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών Παντείου Πανεπιστημίου και Οικονομικών στο Deree, είναι υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Παπάγου-Χολαργού με τη «Δημοτική Αναγέννηση» και τον Γ.Κεχρή. Στη ενδιαφέρουσα συνέντευξη που του πήραμε απαντά σε πολλά καυτά ερωτήματα. Δώστε σημασία στο πώς αιτιολογεί το γεγονός ότι αποφάασισε να στηρίξει τον Γιάννη Κεχρή και για ποιους λόγους απέρριψε τις υποψηφιότητες των Αποστολόπουλου-Δασκαλόπουλου.

Είσαι νέος άνθρωπος. Τι σε έκανε να ασχοληθείς με τα κοινά βάζοντας υποψηφιότητα με το συνδυασμό του Γιάννη Κεχρή;

Χριστόπουλος: Καταρχήν, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω θερμά για τη δυνατότητα που μου δίνετε να διατυπώσω-διαδώσω τις ιδέες και τις προτάσεις μου σχετικά με τις προκλήσεις και το αύριο του Δήμου μας. Στη λήψη της συγκεκριμένης απόφασης -για κάθοδο δηλαδή στις δημοτικές εκλογές με το συνδιασμό του Γ.Κεχρή- οδήγησαν ποικίλοι λόγοι.Αρχικά, πιστεύω ακράδαντα πως διανύουμε μία περίοδο πολιτικής «ανανέωσης» σε τοπικό επίπεδο. Διεξάγεται ένας πρωτοφανής -για τα μέτρα του Δήμου μας- διάλογος στον οποίο οι νέοι πρέπει να δηλώσουν «παρών». Έχει έρθει η ώρα για τη νέα γενιά να συνδιαμορφώσει τις τύχες της,όχι μόνο με τη μορφή «ομοτράπεζων» σε μία εν δυνάμει διαβούλευση αλλά και με την ενεργή συμμετοχή της στη λήψη αποφάσεων πάνω σε μία σειρά θεμάτων που αφορούν ολόκληρη την τοπική κοινωνία.
Συνεπώς,η ενασχόληση μου με τα κοινά έχει συμβολική χροιά: Οι νέοι δεν ασκούμε απλά κριτική αλλά είμαστε διατεθειμένοι να αναλάβουμε ευθύνες,το βάρος των οποίων μπορεί να μην μας αναλογεί αλλά μας επηρεάζει άμεσα.
Εν συνεχεία, η νοοτροπία της κοινωνίας σε συνδιασμό με μία εσωτερική αυτοκριτική αποτέλεσαν καθοριστικούς παράγοντες στη συγκεκριμένη επιλογή.Πιο συγκεκριμένα,ζούμε σε μία εποχή κατά την οποία η πολιτική απαξιώνεται και οι πολιτικοί λοιδωρούνται συλλήβδην.Ειδικά οι νεότεροι ηλικιακά πολλές φορές αρνούμαστε κατηγορηματικά ακόμα και τη συμμετοχή μας στην κορυφαία θεσμική διαδικασιά του δημοκρατικού πολιτεύματος,τις εκλογές (ζητώντας όμως τα ρέστα κατόπιν εορτής) .Εκχωρούμε κατ’ αυτόν τον τρόπο τα πολιτικά μας δικαιώματα και κατ’ επέκταση τη φωνή και το λόγο μας άνευ όρων.Αυτό πρέπει να αλλάξει.Για να πραγματωθεί όμως κάτι τέτοιο οφείλουμε να γίνουμε εμείς η αλλαγή που επιζητούμε.Γι’ αυτό λοιπόν θέτω υποψηφιότητα στις δημοτικές εκλογές του Μαϊου.Αφενός μεν για να προσφέρω στην πόλη μας το κατά δύναμην με βάση τις σπουδές,τις ιδέες και το όραμά μου και αφετέρου δε για να αναλάβω ευθύνες μετέχοντας στις δημοκρατικές διαδικασίες παραμερίζοντας την όποια προσωπική αγανάκτηση και δυσαρέσκεια για τα μέχρι τώρα πεπραγμένα σε κυβερνητικό αλλά και τοπικό επίπεδο.

Γιατί ειδικά με τον Γιάννη Κεχρή; Γιατί για παράδειγμα δεν επέλεξες τον Ηλία Αποστολόπουλο;

Χριστόπουλος: Ο Γιάννης Κεχρής συμβολίζει για μένα την αλλαγή νοοτροπίας που επιβάλλεται να εδραιωθεί στην τοπική αυτοδιοίκηση. Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για έναν άνθρωπο εργασιομανή, με πραγματική αίσθηση ευθύνης για το εγχείρημα που έχει αναλάβει να πραγματώσει. Ένα πραγματικό πρότυπο που προσωπικά με ενέπνευσε  και με έπεισε για την αυθεντικότητα και την ακεραιότητά του κοινού μας πλέον σκοπού από τις πρώτες συζητήσεις μας. Οικογενειάρχης, επαγγελματίας (γιατρός) με σπουδές στο Χάρβαρντ των ΗΠΑ και με εξαιρετικούς συνεργάτες, ενσαρκώνει το λαμπερό αύριο στο οποίο όλοι μας ελπίζουμε. Αυτό όμως που με κέρδισε είναι η νοοτροπία και η ιδιοσυγκρασία του πολιτικού ανδρός. Την εποχή που όλοι μιλούν απαξιωτικά για τη νέα γενιά, τη χαρακτηρίζουν χαμένη, χωρίς όραμα και πυξίδα για το αύριο, ο Γ.Κεχρής με τίμησε με μία θέση στο ψηφοδέλτιο της «Δημοτικής Αναγέννησης».Την ώρα που άλλοι ενδεχομένως θα χλεύαζαν και θα λοιδωρούσαν τη θέληση ενός νέου ανθρώπου να προσφέρει στην πόλη του, ο Κεχρής παρέδωσε μαθήματα δημοκρατικότητας και πλουραλισμού,όχι στα λόγια με μεγαλόστομες κορώνες συμπαράστασης στη νεολαία αλλά καθήμενος στο ίδιο τραπέζι και αντιμετωπίζοντας με ως ισότιμο συνομιλητή του.
Τον Ηλία Αποστολόπουλο τον σέβομαι και τον εκτιμώ, ωστόσο παρατηρώ -διόλου ευκαταφρόνητες- πολιτικές αποκλίσεις σε ζητήματα κομβικής και μείζονος σημασίας. Αναφέρω χαρακτηριστικά το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, το brandingpolicy που πρέπει να ακολουθήσει ο Δήμος, τη διαφοροποίηση (ελέω σιγής) στο ζήτημα της ενοποίηση των υπηρεσιών καθαριότητας, τον τρόπο αντίληψης της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης ως προμετωπίδα διαφάνειας ,την απουσία τεκμηριωμένων προτάσεων για την απορρόφηση πόρων από το νέο ΕΣΠΑ (το οποίο προτάσσω καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου ως εφαλτήριο ανάπτυξης, κλειδί για την επιτυχημένη εγκαθίδρυση της νεανικής επιχειρηματικότητας στο Δήμο μας αλλά και μέσο επαγγελματικής αποκατάστασης για ανέργους). Επιπρόσθετα, βασική μας διαφορά με τον κ.Αποστολόπουλο αποτελεί η ηθικοπολιτική προσέγγιση της εκλογικής αναμέτρησης. Πιο συγκεκριμένα, δεν έχω διστάσει να «εκτεθώ» στα μάτια της κοινής γνώμης αρθρογραφώντας πάνω σε καίρια ζητήματα του Δήμου Παπάγου-Χολαργού, αναρτώντας βίντεο στο διαδίκτυο με αναλυτική επεξήγηση των προτάσεών που καταθέτω στο δημόσιο διάλογο. Αντιθέτως ο κ.Αποστολόπουλος προτιμά να ακολουθήσει μια αναχρονιστική τακτική «επιδερμικής» έκθεσης στους δημότες με σκοπό την αποφυγή δημοσκοπικής φθοράς. Αυτό βεβαίως κατά την ταπεινή μου άποψη υποδηλώνει ένδεια επιχειρημάτων καθώς και σαθρά πολιτικά αντανακλαστικά.

Απέναντι στον Γιάννη Κεχρή, αντίπαλός του φαίνεται ότι θα τεθεί και ο κ. Δασκαλόπουλος. Ποια η γνώμη σου για τον σημερινό Αντιδήμαρχο;

Χριστόπουλος: Ο κ. Δασκαλόπουλος αποτελεί θεσμικό παράγοντα της τοπικής μας δημοκρατίας,πρόσωπο «κλειδί» στη λήψη αποφάσεων της υφιστάμενης διοίκησης και προσωπική επιλογή του κ. Ξύδη. Παρότι αποφεύγω να σχολιάζω ανθρώπους με πολυετή ιστορία στην τοπική πολιτική σκηνή, πρέπει να ομολογήσω πως η πολιτική διαδρομή και οι κομματικές επιλογές του κ.Δασκαλόπουλου έχουν προκαλέσει σύγχυση αλλά και απορία. Ως δημότης Παπάγου-Χολαργού δε θα επέλεγα για δήμαρχο κάποιον ο οποίος επιδίδεται με ευκολία σε «ήξεις-αφήξεις», κάποιον για τον οποίο το «ναι» και το «όχι» δεν αποτελούν συνειδητές επιλογές ενδελεχούς μελέτης-αξιολόγησης αλλά αποφάσεις της στιγμής και τέλος κάποιον που μεταβαίνει από το ΚΚΕ στο ΠΑΣΟΚ, μπαίνει σε καθαρά δεξιό ψηφοδέλτιο και σήμερα αυτοανακηρύσσεται ανεξάρτητος υποψήφιος. 

Σε ποιον τομέα θα ήθελες να προσφέρεις περισσότερο; Δώσε μου μια ιδέα σου για την βελτίωση της ποιότητας ζωής στον Χολαργό-Παπάγου.

Χριστόπουλος:  Στις κρίσιμες στιγμές που ζούμε, πιστεύω ακράδαντα πως πρέπει να επικρατήσει το δόγμα «καθείς εφ’ ω ετάχθη». Συνεπώς με βάση τις σπουδές και την έρευνά μου φρονώ πως θα μπορούσα να βοηθήσω σε δύο τομείς της τοπικής αυτοδιοίκησης: Στον τομέα της Οικονομίας καθώς και στον Πολιτισμό. Η πρόσφατη εμπειρία μου στο εξωτερικό και πιο συγκεκριμένα στη Γαλλία όπου βρέθηκα με υποτροφία της Ε.Ε.(στη Νομική του Μονπελιέ) είχε ως αποτέλεσμα τη μύησή μου στο Ευρωπαϊκό δίκαιο και πιο συγκεκριμένα την εξειδίκευσή στον τομέα του ΕΣΠΑ (τώρα Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης). Η μελέτη της «2ης εγκυκλίου της γενικής γραμματείας δημοσίων επενδύσεων – ΕΣΠΑ σχεδιασμού και κατάρτισης αναπτυξιακου προγραμματισμού περιόδου 2014 – 2020» αποτέλεσε σημαντικό αρωγό στην κατανόηση των προϋποθέσεων, δικαιολογητικών, εγγράφων κλπ που απαιτούνται για την απορρόφηση κοινοτικών αλλά και εθνικών κονδυλίων. Δεδομένου δε ότι το Σύμφωνο Δημοσιονομικής Σταθερότητας θα «ψαλιδίσει» περαιτέρω τα έσοδα του Δήμου (Το 2009 ο δήμος μας πήρε 17,5 εκατομμύρια κρατική επιχορήγηση. Σύμφωνα με το Σύμφωνο Δημοσιονομικής Σταθερότητας το 2015 η επιχορήγηση θα πάει στο 1,9) η εξεύρεση εναλλακτικής χρηματοδότησης για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων δεσπόζει στη λίστα με τις άμεσες προτεραιότητες προς διευθέτηση και η κατάρτιση σοβαρών μελετών με στόχο την απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων φαντάζει μονόδρομος.
Στον τομέα του πολιτισμού έχω ήδη καταθέσει προτάσεις για τη δημιουργία ψηφιακής βιβλιοθήκης (κόστος μηδενικό), την παραχώρηση του δώματος του κτηρίου της κοινωνικής μέριμνας στην οδό Αγαμένμνωνος με στόχο τη δημιουργία  κέντρου νεότητας,την καθιέρωση των Περικλείων Αγωνισμάτων στα πρότυπα του Μαραθωνίου,τη δημιουργία σύγχρονου πολιτιστικού κέντρου στο κτήριο «Αλέξανδρος» το οποίο παραχωρείται από το ταμείο ασφαλίσεως τoυ στρατού (με πολύ χαμηλό ενοίκιο).Ο δήμος μας μπορεί να διεκδικήσει και να αναλάβει πολλές ακόμα πρωτοβουλίες στον εν λόγω τομέα αρκεί να υπάρχει πολιτική βούληση και να προσπεραστούν τα εμπόδια της γραφειοκρατίας.
Όσον αφορά τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στο Δήμο μας, αρχικά, θα πρέπει σύσσωμη η τοπική κοινωνία να συνειδητοποιήσει τους νέους συσχετισμούς ισχύος που διαμορφώνονται.Η ουσιαστική ενοποίηση των δύο δημοτικών κοινοτήτων (Παπάγου και Χολαργού) θα είναι το μεγαλύτερο «στοίχημα» της νέας διοίκησης και θα συμβάλλει σημαντικά στην ποιοτική αναβάθμιση της πόλης μας καθώς θα δημιουργηθούν νέες δομές, λειτουργίες και υποδομές ζωτικής σημασίας. Η μείωση της κρατικής επιχορήγησης συνεπάγεται αυτομάτως την κοινωνική ενεργοποίηση ως απαραίτητο παράγοντα -σε πρώτο στάδιο- για την εξασφάλιση της εύρρυθμης λειτουργίας της πόλης μας και -σε δεύτερο επίπεδο- την ποιοτική αναβάθμισή της. Πιο συγκεκριμένα στο νέο χάρτη της τοπικής αυτοδιοίκησης, αστάθμητο παράγοντα θα αποτελέσουν οι δράσεις στα πλαίσια του εθελοντισμού. Αυτό βεβαίως δεν είναι μία απλή υπόθεση. Η πρακτική εφαρμογή εθελοντικής πολιτικής είναι μία διαδικασία συνεχούς ενημέρωσης, παραδειγματισμού από πλευράς διοίκησης και τέλος μύησης των πολιτών σε ανάλογες δραστηριότητες. Κλείνοντας, θα ήθελα να αναφερθώ στο όραμα της παράταξης μας,της «Δημοτικής Αναγέννησης Παπάγου-Χολαργού» που δεν είναι άλλο από το Μεγάλο Πάρκο του Υμηττού. Ένα αναπτυξιακό έργο που θα καταστήσει το δήμο μας περιβαλλοντικό «παράδεισο», τόπο ηρεμίας και επαφής με τη φύση, μία πόλη-πόλο έλξης για νέους και πρεσβύτερους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: