Αναζήτηση

Δευτέρα, 2 Δεκεμβρίου 2013

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2014-ΔΗΜΟΣ ΠΑΠΑΓΟΥ-ΧΟΛΑΡΓΟΥ: ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑΑναδημοσίευση από την προσωπική σελίδα του Αλέξανδρου Νομικού  
nomikos-holargos.comΓράφει ο 

Αλέξανδρος Ι. Νομικός

Ιατρός-Παθολογοανατόμος

Δρ. Πανεπιστημίου Αθηνών

ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ 

ΠΑΠΑΓΟΥ-ΧΟΛΑΡΓΟΥΟι εκλογές, αναντίρρητα, συνιστούν την κορυφαία έκφραση του κυρίαρχου πολίτη-δημότη και αποτελούν τον θεμέλιο λίθο της δημοκρατίας. Αδήριτη λοιπόν ανάγκη αποτελεί η περιγραφή του πλαισίου εντός του οποίου βρίσκεται σήμερα ο δημότης του ενιαίου δήμου μας, λίγους μήνες πριν από τις επερχόμενες δημοτικές εκλογές.


Οι άξονες που καθορίζουν το πλαίσιο αυτό είναι οι ιδιαιτερότητες του δήμου, η προσωπικότητα και οι ικανότητες των διεκδικητών του δημαρχιακού αξιώματος, αλλά και η δυναμική των συνεργατών τους. Ο νόμος 3852/10 γνωστότερος ως Καλλικράτης, ενίσχυσε το ρόλο των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά δημιούργησε παράλληλα νέες προκλήσεις καθώς και δυσεπίλυτα προβλήματα ιδίως σε περιπτώσεις, όπου τοπικιστικά/διχαστικά διλήμματα ή μονομερής στήριξη από τις κατά τόπους Δημοτικές Αρχές κάποιας ή κάποιων εκ των κοινοτήτων-συνιστωσών των καλλικράτειων δήμων, κυριάρχησαν και διέψευσαν τις προσδοκίες του νομοθέτη για σύνθεση και συναίνεση.


Στο δήμο μας, το ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο των δημοτών-εκλογέων σε σύγκριση με άλλους δήμους, καθώς και τα επιμέρους ποιοτικά χαρακτηριστικά που διαφοροποιούν, αλλά και χαρακτηρίζουν τις δύο κοινότητες πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπ’όψιν από τις δημοτικές παρατάξεις που θα κατέλθουν στον εκλογικό στίβο, αλλά και από τους επικεφαλής τους.


Η έκδηλη λαϊκή επιταγή για αξιοκρατία, η καταδίκη της ευνοιοκρατίας, η επαγγελματική καταξίωση και η κοινωνική αναγνώριση σε συνδυασμό με την αυτοδιοικητική εμπειρία και τις διοικητικές ικανότητες, πρέπει να χαρακτηρίζουν τον υποψήφιο δήμαρχο. Συνεπώς, η επιλογή πρέπει να γίνει με κριτήρια τεχνοκρατικά και όχι συναισθηματικά, επιστημονικά και όχι τοπικιστικά. Το ζητούμενο λοιπόν είναι ποιος εκ των υποψηφίων θα κατορθώσει όχι μόνον να εκφράσει προγραμματικά αμφότερες τις κοινότητες, αλλά και να πείσει για την ικανότητά του να θέσει προτεραιότητες και να επιλύσει τα χρόνια προβλήματα του δήμου.


Τέλος, οι συνεργάτες που θα πλαισιώνουν τον υποψήφιο δήμαρχο πρέπει να συνδυάζουν ήθος, κατάρτιση, επιτυχημένη επαγγελματική σταδιοδρομία και διοικητικές ικανότητες, αλλά και να εμπνέουν τους δημότες, πείθοντάς τους πως πολιτεύονται για να προσφέρουν και όχι για να αποκομίσουν οφέλη από την εκλογή τους. Αυτό που προέχει επομένως είναι η δημιουργία ενός ποιοτικού ψηφοδελτίου το οποίο θα αποτελείται από τους καλύτερους, από καταξιωμένους επιστήμονες αλλά και από ανθρώπους της παραγωγής και του μόχθου που έχουν όρεξη να προσφέρουν ανιδιοτελώς στα κοινά.


Αποτελεί γεγονός αναμφισβήτητο πως η τοπική αυτοδιοίκηση διαχρονικά συνιστά τον εγγύτερο στους πολίτες φορέα εξουσίας, αλλά και πολύτιμων υπηρεσιών ειδικά εκεί όπου η κεντρική διοίκηση δυσκολεύεται ή αδυνατεί να μετουσιώσει τις προθέσεις της σε πράξη. Βρισκόμαστε λίγους μήνες πριν από τις δημοτικές εκλογές και το μεγάλο στοίχημα για το δήμο μας είναι αν η ψηφοθηρία και η θεσιθηρία, σε συνδυασμό με γνωστές και παρωχημένες προεκλογικές προσεγγίσεις, θα κυριαρχήσουν εις βάρος ενός μελετημένου και αποτελεσματικού αυτοδιοικητικού προγράμματος. Ενός προγράμματος που οφείλει να επιφέρει τα βέλτιστα αποτελέσματα, έτσι ώστε να μετουσιωθεί μια ισχυρή σχέση εμπιστοσύνης και συναλληλίας μεταξύ δήμου-δημότη, μακριά από πελατειακές σχέσεις και ψευδεπίγραφες υποσχέσεις.


Δεν υπάρχουν σχόλια: