Αναζήτηση

Παρασκευή, 8 Νοεμβρίου 2013

ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΕΡΑΙΕΣ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ


Γράφει ο
Αλέξανδρος Ι. Νομικός
Ιατρός-Παθολογοανατόμος
Δρ. Πανεπιστημίου Αθηνών
ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ
ΠΑΠΑΓΟΥ-ΧΟΛΑΡΓΟΥ Αναδημοσίευση του άρθρου της εφημερίδας
"Υγεία & Πολιτισμός"

Η αλματώδης ανάπτυξη των τηλεπικοινωνιών και η διάδοση της χρήσης κινητής τηλεφωνίας είχε ως συνέπεια την εγκατάσταση μεγάλου αριθμού σταθμών βάσης κινητής τηλεφωνίας (κεραιών) σε όλες της περιοχές της Ελλάδας. Η εκπεμπόμενη ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία από τα κινητά τηλέφωνα και τους σταθμούς βάσης κινητής τηλεφωνίας εντάσσεται στις μη ιονίζουσες ακτινοβολίες, δηλαδή τις ακτινοβολίες που είναι αδύνατο να προκαλέσουν ιονισμό των μορίων και να διασπάσουν έτσι χημικούς δεσμούς.

Τόσο στο διεθνές, όσο και στο κοινοτικό δίκαιο περιβάλλοντος, αναγνωρίζεται η υποχρέωση λήψης μέτρων προφύλαξης για την αποτροπή του αβέβαιου μεν, αλλά πιθανού και ενδεχόμενου κινδύνου. Η ανάγκη ρύθμισης, μέσω του δικαίου, της επιστημονικής αβεβαιότητας και της διακινδύνευσης αποτυπώνεται στην «αρχή της προφύλαξης», η οποία συνιστά αναγνωρισμένη αρχή του διεθνούς δικαίου και ταυτόχρονα αρχή του ευρωπαϊκού κοινοτικού δικαίου.

Σε ότι αφορά την Ελληνική νομοθεσία, σύμφωνα με το νόμο 3431 (ΦΕΚ 13/Α/3-2-2006), τα Ελληνικά όρια για την επιτρεπόμενη έκθεση του κοινού τίθενται στο 70% των ορίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους σταθμούς κεραιών που βρίσκονται σε απόσταση μεγαλύτερη των 300 μέτρων από την περίμετρο των κτιριακών εγκαταστάσεων σχολείων, βρεφονηπιακών σταθμών, νοσοκομείων και γηροκομείων και στο 60% των ορίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους σταθμούς κεραιών που βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των 300 μέτρων από τις εγκαταστάσεις αυτές. Γενικά, τα έως τώρα επιστημονικά στοιχεία δεν συντείνουν στο ότι η έκθεση σε τιμές κάτω από τα όρια επιτρεπόμενης έκθεσης, μπορεί να προκαλέσει κάποιες δυσμενείς επιδράσεις στην υγεία. Ωστόσο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναγνωρίζει την ύπαρξη κενών στις γνώσεις μας σχετικά με τις επιδράσεις της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στον άνθρωπο και γι’ αυτό έχει αναλάβει πρωτοβουλία καθοδήγησης της επιστημονικής έρευνας για την κάλυψη των κενών αυτών.Aντίθετα, άλλοι ερευνητές θεωρούν πως τα προταθέντα από τον παγκόσμιο οργανισμό υγείας «όρια ασφαλείας» έχουν καθορισθεί με κριτήρια την αύξηση της θερμοκρασίας των κυττάρων που δέχονται την ακτινοβολία. Αυτή λέγεται και θερμική επίδραση. Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει πως οι μη θερμικές επιπτώσεις, είναι πολύ σοβαρές. Επιδημιολογικές και πειραματικές μελέτες,  σε κύτταρα και  πειραματόζωα συνηγορούν υπέρ της άποψης ότι η ένταση της ακτινοβολίας κινητής τηλεφωνίας κάτω από τα « όρια ασφαλείας», προερχομένης είτε από κεραίες βάσης είτε από τη χρήση των κινητών τηλεφώνων είναι επιβλαβής, με συμπτώματα όπως: πονοκέφαλοι, κόπωση, προσωρινή απώλεια μνήμης, έλλειψη συγκέντρωσης. Πειράματα σε πειραματόζωα και σε κυτταροκαλλιέργειες έχουν δείξει αλλαγές συμπεριφοράς, μορφολογικές αλλοιώσεις του εγκεφάλου, μείωση γονιμότητας, μέχρι και θραύση του μορίου του DNA.


O παγκόσμιος οργανισμός υγείας σε διεθνές συνέδριο που πραγματοποίησε για τις επιπτώσεις των μη ιονιζουσών ακτινοβολιών, στη Μόσχα τον Oκτώβριο του 2004, διαπίστωσε πως το ζήτημα της επικινδυνότητας χρήζει περαιτέρω έρευνας και καλό θα ήταν να συνεργαστούν επιστήμονες από διάφορες χώρες στις οποίες και ισχύουν διαφορετικά όρια ασφαλείας


2 σχόλια:

Ioana Aleksioy είπε...

ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΕΡΑΙΕΣ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ
http://dimotikianagennisiph.blogspot.gr/2013/11/blog-post_8.html

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΡΙΞΤΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ
http://voloskeraieskinitistilefvnias.blogspot.gr/p/e.html http://voloskeraieskinitistilefvnias.blogspot.gr/p/blog-page_30.html http://voloskeraieskinitistilefvnias.blogspot.gr/p/blog-page_9.html http://voloskeraieskinitistilefvnias.blogspot.gr/p/ta.html

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητή κ Αλεξίου, το πρόβλημα των κεραιών μπορεί κανείς να το αντιμετωπίσει κοιτάζοντάς το από διάφορες οπτικές γωνίες. Υπάρχει η άποψη πως στο βωμό της ανάπτυξης και της πλήρους κάλυψης και εφαρμογής της κινητής τηλεφωνίας και του διαδικτύου, πρέπει να είμαστε πιο συμβιβαστικοί με κάποια πράγματα. Το επιχείρημα που χρησιμοποιείται είναι πως δεν μπορούμε χωρίς κεραίες να έχουμε όλα αυτά τα οφέλη. Προσωπικά δεν ασπάζομαι αυτή την άποψη. Η δική μου οπτική γωνία, είναι καθαρά επιστημονική. Όμως πρέπει να παραθέτουμε στοιχεία από μελέτες σε διεθνή περιοδικά εγνωσμένου κύρους και όχι από βιωματικές εμπειρίες ή αναρτήσεις ή ακόμη απο αντικρουόμενες πρωτόλειες πειραματικές μελέτες (αυτό μπορεί να ισχύει και για τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας φυσικά). Πράγματι αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο τάσεις, τουλάχιστον στην Ιατρική και τις βιολογικές επιστήμες. Η πιο μαχητική είναι αυτή των ανεξαρτήτων ερευνητών που τονίζουν (κυρίωςσε πειραματικό επίπεδο) τις βλαπτικές επιδράσεις της ακτινοβολίας, από τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας και από τη χρήση των συσκευών, στην υγεία. Βέβαια πρέπει οι έρευνες αυτές να προχωρήσουν ακόμη περισσότερο και να αποκλείσουν αλληλοεπιδράσεις και άλλων παραγόντων στην αναφερόμενη και μελετούμενη κλινική συμπτωματολογία. Επίσης, πρέπει να διαχωρίσουμε τις μελέτες σε μελέτες που ασχολούνται με τις βάσεις κινητής τηλεφωνίας (όπου αναφέρεται και το άρθρο μου) και σε μελέτες σχετικές με τη χρήση συσκευών κινητής τηλεφωνίας. Πράγματι, οι μελέτες σε αξιόλογα περιοδικά των ανεξάρτητων ερευνητών (γιατί αυτές αξιολογούνται) έχουν μεταστρέψει και την πολιτική του παγκόσμιου οργανισμού υγείας και τον κατευθύνουν σε αναζήτηση νέων στοιχείων. Επίσης, σημαντικό είναι να τονιστεί πως απαιτείται συνεργασία επιστημόνων διαφορετικών ειδικοτήτων μιας και τουλάχιστον στην ιατρική από το πείραμα έως την κλινική συμπτωματολογία και τη θεραπεία μεσολαβούν διάφορα στάδια. Οι κάτοικοι πανελλήνια αγωνίζονται ενάντιον της ανεξέλεγκτης και χωρίς όρια εισβολής και επέκτασης των κεραιών και έχουν δίκιο. Κανείς δεν μπορεί να παίζει με τη δημόσια υγεία και να είναι ανεξέλεγκτος. Εν κατακλείδι, η επιστημονικά τεκμηριωμένη πληροφορία και η συνεργασία μεταξύ των επιστημόνων διαφορετικών ειδικοτήτων θα δώσουν τους άξονες που θα καλύψουν τα νομοθετικά κενά όπου αυτά υπάρχουν και κυρίως θα ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΟΥΝ τη δημοσια ΥΓΕΙΑ που αποτελεί το ΥΠΕΡΤΑΤΟ ΑΓΑΘΟ.
Με εκτίμηση, Αλέξανδρος Ι. Νομικός