Αναζήτηση

Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου 2013

Το άρθρο του κ. Θ. Αυγουρόπουλου για την καθαριότητα, η θέση της Δημοτικής Αναγέννησης και τα σχετικά σχόλια στο fbΣτο πλαίσιο της παρουσίασης των θέσεων μας για την καθαριότητα του Δήμου αναδημοσιεύουμε πρόσφατο άρθρο για την καθαριότητα του Δημοτικού Συμβούλου κ. Θανάση Αυγουρόπουλου και τον διάλογο που ακολούθησε δημοσίως στο Facebook

Στο συγκεκριμένο άρθρο τεκμηριώνονται οι θέσεις και η κριτική μας για την καθαριότητα από αυτοδιοικητικό παράγοντα που δεν σχετίζεται με την «Δημοτική Αναγέννηση». Επιπλέον, το συγκεκριμένο κείμενο πιστοποιεί την υποβάθμιση της καθαριότητας στον Δήμο και την ευθύνη της τωρινής Διοίκησης. Εντύπωση προκαλεί η γενικότερη στάση του Δημοτικού Συμβούλου κ. Αυγουρόπουλου που αν και με εμπεριστατωμένο τρόπο δεικνύει την αποτυχία της πολιτικής της Διοίκησης για την καθαριότητα, υποστηρίζει άμεσα αυτούς που την εφαρμόζουν. 

Η Αντιδήμαρχος Καθαριότητας δεν έχει απαντήσει στα ερωτήματα που της έχει θέσει πρόσφατα και κατά καιρούς ,τόσο η «Δημοτική Αναγέννηση» όσο και ο κ. Αυγουρόπουλος, συνοδοιπόρος της στις επερχόμενες Δημοτικές Εκλογές. Αποδίδει την υποβάθμιση της καθαριότητας στην έλλειψη προσωπικού. Επαναλαμβάνουμε μερικά από τα ερωτήματα των οποίων η απάντηση αποδεικνύει περίτρανα ότι για την υποβάθμιση της καθαριότητας κύριοι υπεύθυνοι είναι αυτοί που ασκούν την λανθασμένη πολιτική της σημερινής Διοίκησης για την καθαριότητα και όχι το μνημόνιο και η οικονομική κρίση που η κ. Αντιδήμαρχος συχνά επικαλείται,  για να αποποιηθεί την δικιά της ευθύνη:

- Γιατί τον Δεκέμβριο του 2012 η Διοίκηση στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό δεν προϋπολόγισε την πρόσληψη συμβασιούχων για την καθαριότητα;
- Γιατί ο Δήμαρχος και οι συνεργάτες του αποφάσισαν μονομερώς να ακυρώσουν την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 26/3/2013 για πρόσληψη 30 ατόμων 8μηνης διάρκειας για την καθαριότητα (απόφαση που ενέκρινε στις 29/3/2013 η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής και η αρμόδια εξ Υπουργών Επιτροπή) και να μειώσουν τον αριθμό των προσλήψεων από 30 σε 14, αριθμό που προφανώς δεν επαρκεί; 
- Δεν γνώριζε η Διοίκηση ότι η ακύρωση της συγκεκριμένης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου θα είχε ως συνέπεια την καθυστέρηση της πρόσληψης προσωπικού καθαριότητας για τουλάχιστον έξι μήνες;
- Γιατί το πλυντήριο των κάδων δεν λειτούργησε για έντεκα μήνες, ενώ υπήρχαν  δύο τουλάχιστον εξειδικευμένοι οδηγοί που θα μπορούσαν να το λειτουργήσουν έστω και αποσπασματικά; 
- Γιατί δεν προχωρά η ενοποίηση των δύο υπηρεσιών της καθαριότητας όπως προχώρησε η ενοποίηση στους Παιδικούς Σταθμούς, ΚΑΠΗ, Χορωδία του Δήμου κλπ;

Ακολουθεί το κείμενο Αυγουρόπουλου Και ο Διάλογος που θα περιλαμβάνει τα παρακάτω:

"Με αφορμή το περιστατικό της αντικατάστασης καινούργιων κάδων του Χολαργού με αντίστοιχους παλαιούς μεταλλικούς του Παπάγου, διαπιστώθηκε για άλλη μια φορά πως, αφενός υπάρχει πρόβλημα για την πραγματική – ουσιαστική και πρακτική - ενοποίηση των δύο Κοινοτήτων και αφετέρου για τη λύση και τη διευθέτηση ακόμη και των πιο απλών προβλημάτων, δεν είναι εφικτή η απαιτούμενη συνεννόηση και συνεργασία μεταξύ των αρμοδίων στελεχών της διοίκησης του Δήμου.
Ακόμη διαπιστώθηκε και κάτι άλλο, το οποίο είναι σημαντικό. Ενιαίος Δήμος σημαίνει μια Υπηρεσία Καθαριότητας. Εκ μέρους της αντιπολίτευσης έχει ζητηθεί αρκετές φορές πως επιβάλλεται να προχωρήσει η ενοποίηση των δυο Υπηρεσιών Καθαριότητας (Παπάγου & Χολαργού), ώστε να υπάρξει εξοικονόμηση και ορθολογικότερη κατανομή των πόρων και του μηχανολογικού εξοπλισμού και το κυριότερο η καλύτερη λειτουργία του συγκεκριμένου τομέα. Δυστυχώς αυτή τη σωστή πρόταση η διοίκηση του Δήμου την αγνόησε.

Τον τελευταίο χρόνο οι μισοί περίπου κάδοι στο Χολαργό είναι χωρίς καπάκια, ρόδες και άλλα εξαρτήματα. Μια εικόνα επιεικώς απαράδεκτη.

Όταν το 2003 αναλάβαμε τη διοίκηση του Δήμου, στην οποία για έξι χρόνια υπήρξα Αντιδήμαρχος Καθαριότητας & Ανακύκλωσης, αντικαταστήσαμε το σύνολο των κάδων διότι ήταν σε άσχημη κατάσταση. Η συγκεκριμένη προμήθεια δεν επιβάρυνε καθόλου τους δημότες διότι έγινε με τη λήψη δανείου το οποίο αποπληρώνεται από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους. Το ίδιο κάναμε και για το μεγαλύτερο τμήμα του μηχανολογικού εξοπλισμού, απορριμματοφόρα, μηχανοκίνητες σκούπες, πλυντήριο κάδων κλπ.

Είναι γεγονός πως, οι κάδοι επειδή χρησιμοποιούνται σε καθημερινή βάση και πολλές φορές «ταλαιπωρούνται» παρουσιάζουν υψηλό ποσοστό βλαβών.

Από το 2003-2010, αφενός υπήρχε στο εργοτάξιο ένας ικανός αριθμός κάδων ως απόθεμα και γίνονταν άμεσα η αντικατάσταση των προβληματικών και αφετέρου, συνεργείο του Δήμου σχεδόν καθημερινά αποκαθιστούσε τις βλάβες σε όσους απ΄αυτούς ήταν εφικτό.
Η νέα διοίκηση από 1-1-2011 κατά κοινή ομολογία ουσιαστικά έχει παραμελήσει τον τομέα της καθαριότητας. Επίσης είναι σε όλους γνωστό ότι, τα τρία τελευταία χρόνια ελάχιστοι κάδοι επισκευάστηκαν ή αντικαταστάθηκαν, με αποτέλεσμα οι μισοί περίπου απ΄αυτούς που βρίσκονται στους δρόμους, να παρουσιάζουν πρόβλημα.
Πρέπει να ληφθεί υπόψη πως φέτος το Μάϊο ο δήμος μας προμηθεύτηκε 129 καινούργιους κάδους, οι οποίοι δεν έφτασαν να καλύψουν ούτε το 20-30% των αντίστοιχων προβληματικών. Μόνον από το Χολαργό είχε ζητηθεί η προμήθεια τουλάχιστον 200 κάδων.
Υπόψη πως, στο Χολαργό είναι τοποθετημένοι 1000 περίπου κάδοι του Δήμου και 30-40 ιδιωτικοί, ενώ στον Παπάγο στο μεγαλύτερο ποσοστό υπάρχουν ακόμη ιδιωτικοί κάδοι και μόνον 200 περίπου του Δήμου.
Η Δημοτική Κοινότητα Παπάγου πρέπει να είναι η μοναδική στην Ελλάδα που έχει ακόμη τόσους πολλούς ιδιωτικούς κάδους με αποτέλεσμα να έχουμε μεγαλύτερο κόστος αποκομιδής, αλλά κυρίως να κινδυνεύει άμεσα η υγεία των εργαζόμενων και των κατοίκων."


Thanasis Avgouropoulos:  Ξεκαθαρίζω για άλλη μια φορά. Άλλο κριτική συνοδευόμενη από προτάσεις και συγκεκριμένα στοιχεία και άλλο κακόβουλες ΄΄επιθέσεις΄΄ για προφανείς λόγους!!!

Βαγγέλης Γυφτοδήμος : Τα ιδια ακριβως λεμε και εμεις ως δημοτικη αναγεννηση αγαπητε Θαναση. Η διαφορα μας, οτι εμεις ΔΕΝ ταυτιζομαστε με τους υπευθυνους του προβληματος προκειμενου να τους διατηρησουμε στην εξουσια, αλλα αγωνιζομαστε ωστε να τους στειλουμε σπιτια τους. Αναμενω τις απαντησεις της αντιδημαρχου καθαριοτητας Χολαργου στις ομολογουμενως σωστες παρατηρησεις σου, καθοτι ειναι η κυρια υπευθυνη γι αυτο το χαλι.  

Thanasis Avgouropoulos : Βαγγέλη θα επαναλάβω πως, για την κατάσταση στην καθαριότητα δεν φταίει, ούτε η τωρινή Αντιδήμαρχος, ούτε η προηγούμενη. Απ΄οτι καλά γνωρίζω η Αντιδήμαρχος καταβάλει φιλότιμες και υπεράνθρωπες προσπάθειες και έχει πετύχει το καλύτερο δυνατόν. Πρέπει όμως να ληφθεί υπόψη πως, η εφαρμοζόμενη πολιτική στο συγκεκριμένο τομέα είναι απόφαση της σημερινής διοίκησης. Σ΄αυτή την περίπτωση είμαι σίγουρος πως θα υποστηρίξεις: οι Αντιδήμαρχοι τι κάνουν και γιατί δεν παραιτούνται; Όταν είσαι εξώ από το χορό είναι εύκολο να το λες αυτό. Όταν όμως συμμετέχεις σε μια διοίκηση σίγουρα λειτουργείς συλλογικά και όχι ως άτομο και σ΄αυτή την περίπτωση φυσικά έχεις και εσύ το μερίδιο ευθύνης που σου αναλογεί και για τα θετικά, αλλά και για τα αντίστοιχα αρνητικά.

Βαγγέλης Γυφτοδήμος:  Άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε Θανάση........να υποθέσω τότε ότι εκτός από την νυν και την προηγούμενη που ΔΕΝ φταίνε, ΔΕΝ φταίει και ο προκάτοχος και των δύο Δασκαλόπουλος? 

Βαγγέλης Γυφτοδήμος:  Η κακοδιοίκηση Ξύδη είναι ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ. Φταίνε όλοι, ανεξαιρέτως, πλην των μετρημένων στα δάχτυλα που είχαν το φιλότιμο, και συνάμα την πυγμή να γυρίσουν την πλάτη τους στο χάλι αυτό και να αποχωρήσουν. Το ότι εσύ προσπαθείς να τους διασώσεις, είναι δικό σου θέμα.
 
  

Δεν υπάρχουν σχόλια: