Αναζήτηση

Κυριακή, 20 Οκτωβρίου 2013

Η «Δημοτική Αναγέννηση Παπάγου Χολαργού» για την καθαριότητα του Δήμου


Η καθαριότητα στον Δήμο μας υπολείπεται σημαντικά. Ειδικά στον Χολαργό η καθαριότητα τα τελευταία δυόμιση χρόνια της Δημαρχίας Ξύδη είναι η χειρότερη των τελευταίων ετών:
.  Οδοκαθαριστές ελάχιστοι ή ανύπαρκτοι.
· Ογκώδη ξύλινα ή μεταλλικά αντικείμενα, κλαδιά και φύλλα παραμένουν αμετακίνητα για μεγάλο χρονικό διάστημα, σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις για πάνω από είκοσι ημέρες.
· Διαφημιστικά πανό δεσπόζουν στις κολώνες και στα κάγκελα για τριάντα ημέρες και πλέον.
· Κάδοι άπλυτοι εδώ και περισσότερο από έντεκα μήνες προκαλούν με την δυσοσμία τους αποπνικτική ατμόσφαιρα.
· Κοινόχρηστοι χώροι, πλατείες, πάρκα και οι περισσότεροι δρόμοι βρίσκονται σε άθλια κατάσταση.
Τίθεται λοιπόν θέμα δημόσιας υγείας.

Οι βασικές αιτίες της υποβάθμισης της καθαριότητας είναι ο συνδυασμός αδιαφορίας, λανθασμένης αντίληψης της πραγματικότητας, διαχειριστικής ανεπάρκειας της τωρινής Διοίκησης και της αδυναμίας των συνεργατών του Δημάρχου να τον κατευθύνουν στις ενδεδειγμένες επιλογές. Ευθύνη φέρουν ο Δήμαρχος και όλοι όσοι στηρίζουν τις επιλογές του.

Η «Δημοτική Αναγέννηση Παπάγου – Χολαργού» αντίθετα με την σημερινή Διοίκηση θεωρεί την καθαριότητα του Δήμου αμετάθετη προτεραιότητα. Η βελτίωση του επιπέδου της καθαριότητας προϋποθέτει:

ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΤΟΥ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
Αποτελεί ψεύδος και υπεκφυγή ο ισχυρισμός της Διοίκησης ότι δεν δύναται να προσλάβει προσωπικό καθαριότητας, εξαιτίας των περιορισμών που επιβάλλει η κεντρική Διοίκηση.
· Γιατί τον Δεκέμβριο του 2012 η Διοίκηση στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό δεν προϋπολόγισε την πρόσληψη συμβασιούχων για την καθαριότητα;
· Γιατί ο Δήμαρχος αποφάσισε μονομερώς να ακυρώσει την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 26/3/2013 για πρόσληψη 30 ατόμων 8μηνης διάρκειας για την καθαριότητα (απόφαση που ενέκρινε στις 29/3/2013 η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής και η αρμόδια εξ Υπουργών Επιτροπή) και να μειώσει τον αριθμό των προσλήψεων από 30 σε 14 με αποτέλεσμα την υποχρεωτική επαναφορά του θέματος για έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 27/6/2013 που είχε ως συνέπεια την καθυστέρηση της πρόσληψης προσωπικού καθαριότητας για τουλάχιστον έξι μήνες;

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΑΡΧΟΝΤΟΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
Η βελτίωση του επιπέδου καθαριότητας βασίζεται και στην υπέρβαση από την πλευρά των εργαζομένων. Αυτή όμως η υπέρβαση για να επιτευχθεί, δεδομένου ότι οι εργαζόμενοι έχουν δεχθεί ισχυρότατο πλήγμα λόγω της κρίσης, οφείλει να εδράζεται στον αμοιβαίο σεβασμό μεταξύ Διοίκησης και εργαζομένων και στο πνεύμα συνεργασίας για την εκπλήρωση του κοινού σκοπού.
Δυστυχώς ο Δήμαρχος στις περισσότερες περιπτώσεις ακολούθησε τον δρόμο της επιβολής, της ισχύος, της αυταρχικότητας και σε ορισμένες άλλες, της σύγκρουσης.

ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ
Ενώ προχώρησε αποτελεσματικά η διαδικασία ενοποίησης διοικητικών δομών των δύο κοινοτήτων όπως οι Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί, το ΚΑΠΗ, το «Βοήθεια στο σπίτι», η χορωδία του Δήμου, γιατί δεν προχωρά και η ενοποίηση των δυο υπηρεσιών καθαριότητας του Παπάγου και του Χολαργού, ώστε να υπάρχει εξοικονόμηση πόρων και ορθολογικότερη κατανομή του προσωπικού;
Αναφέρουμε δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα, όπου η καθαριότητα του Δήμου θα είχε βελτιωθεί αν η υπηρεσία της καθαριότητας ήταν ενοποιημένη:
· Οι κάδοι καθαριότητας παρέμειναν άπλυτοι για πάνω από έντεκα μήνες. Αναφέρει η Διοίκηση την έλλειψη του εξειδικευμένου οδηγού για το πλυντήριο των κάδων, που σκοτώθηκε στις αρχές του 2013, ως αιτία για την μη λειτουργία του συγκεκριμένου οχήματος. Υπήρχαν όμως τουλάχιστον άλλοι δύο εξειδικευμένοι οδηγοί στον Παπάγο που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην έστω και μερική αντιμετώπιση του προβλήματος.
· Όλοι θυμόμαστε τους πρώτους μήνες της τωρινής Διοίκησης τα βουνά σκουπιδιών που έπνιγαν τον Χολαργό εξαιτίας της ακινητοποίησης των απορριμματοφόρων του Χολαργού, γιατί δεν μπορούσε – υποτίθεται - να εκδοθεί ένταλμα πληρωμής των ασφαλίστρων πριν από την ψήφιση του προϋπολογισμού του ενιαίου Δήμου. Αναπάντητο όμως παραμένει το ερώτημα: αφού τα απορριμματοφόρα του Παπάγου ήταν ασφαλισμένα και λειτουργούσαν κανονικά, γιατί δεν επιχείρησαν και στον Χολαργό έστω και αποσπασματικά να περιορίσουν το τεράστιο πρόβλημα καθαριότητας που δημιουργήθηκε τότε;

ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ
Ο εξοπλισμός της καθαριότητας έχει συντηρηθεί ελάχιστα τα τελευταία δυόμισι χρόνια. Συγκεκριμένα: κάδοι παραμένουν είτε με κατεστραμμένο τον μηχανισμό ανύψωσης του καλύμματος, είτε χωρίς κάλυμμα, εκτεθειμένοι σε γάτες, έντομα ή και τρωκτικά. Έτσι, οι κάτοικοι δεν διευκολύνονται, και ορισμένοι απ' αυτούς αφήνουν τα σκουπίδια γύρω από τους κάδους επιδεινώνοντας το πρόβλημα της δυσοσμίας. Γιατί η σημερινή Διοίκηση δεν επενδύει στον τομέα της καθαριότητας και ειδικά στην συντήρηση του εξοπλισμού;

ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ – ΝΕΑ ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΑΤΩΝ
Πιστεύουμε ότι η καθαριότητα στον Δήμο σχετίζεται ουσιαστικά με μια ευρύτερη αντίληψη για την διαχείριση των απορριμμάτων. Όσο καλή διάθεση και αν έχει η οποιαδήποτε Διοίκηση και οι εργαζόμενοι, η ποιότητα καθαριότητας μπορεί να βελτιωθεί και το κόστος να μειωθεί μόνο με την υιοθέτηση διαφορετικής στρατηγικής και την εισαγωγή νέας τεχνολογίας που θα ελαχιστοποιεί τον όγκο των υπολειμμάτων. Η σημερινή διοίκηση έχει ασχοληθεί ελάχιστα με την προώθηση της επαναχρησιμοποίησης όλων των συσκευασιών, της κομποστοποίησης και της ανακύκλωσης στην πηγή (ιδανικά με διαλογή των απορριμμάτων σε τέσσερις αντί σε δύο διαφορετικούς κάδους).

ΕΝΕΡΓΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ
Ελάχιστα έχει επενδύσει η σημερινή διοίκηση στην ουσιαστική ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των δημοτών. Ενεργός και ευαισθητοποιημένος πολίτης είναι αυτός που όχι μόνο δεν ρυπαίνει, αλλά συμμετέχει στην ανακύκλωση.

Στην δύσκολη οικονομική και γενικότερα κοινωνική κατάσταση που βιώνουμε για να βελτιωθεί η καθαριότητα και να προχωρήσει ο Δήμος μας μπροστά, χρειάζεται Δήμαρχο και συνεργάτες που θα περπατήσουν σε κάθε γωνιά του Δήμου και θα αφουγκραστούν τα προβλήματα των πολιτών της κάθε γειτονιάς. Ο Δήμος δεν διοικείται μέσα από κλειστά γραφεία αλλά στο πεζοδρόμιο και στο εργοτάξιο. Μόνο έτσι δημότες και εργαζόμενοι θα βρεθούν παραστάτες και αρωγοί στην κοινή προσπάθεια για ένα Δήμο καθαρό και πολιτισμένο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: