Αναζήτηση

Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου 2013

Ψηφιακή Βιβλιοθήκη: Ένα αναπτυκιακό εγχείρημα με πολλαπλά οφέλη


Γράφει ο
Χρήστος Χριστόπουλος
Φοιτητής
Διεθνών - Ευρωπαϊκών Σπουδών
Παντείου/Οικονομικών Deree


Αναλογιζόμενοι τι σημαίνει πρόοδος και ανάπτυξη, είναι βέβαιο πως θα βρεθούμε απέναντι στον τομέα του Πολιτισμού και της παιδείας. Ειδικότερα, σε μία περίοδο γενικευμένης κρίσης, οι δύο προαναφερθέντες τομείς οφείλουν να είναι οι στυλοβάτες της προόδου και της ευημερίας ενός Δήμου, προσφέροντας τον πλούτο της γνώσης ως αντίδοτο στην πενία, τη μισαλλοδοξία και τον σκοταδισμό. Ωστόσο, η πολιτισμική και εκπαιδευτική εξέλιξη δεν αυτορυθμίζεται αλλά είναι απότοκο πολιτικών τομών μιας Δημοτικής Αρχής με βούληση και διορατικότητα. Μία ανάλογη κίνηση στο Δήμο μας θα μπορούσε να είναι η δημιουργία μιας υπερσύγχρονης Ψηφιακής Βιβλιοθήκης.


Η εν λόγω βιβλιοθήκη θα μπορούσε να στεγαστεί στη βίλλα Σαλίγκαρου είτε σε αυτόνομο κτήριο ιδιοκτησίας του δήμου Χολαργού και να λειτουργεί σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα,να διαθέτει iso και να είναι ψηφιακή.στο κτήριο όπου θα στεγάζεται θα πρέπει να δημιουργηθει αίθουσα ανάγνωσης και φυσικά να λειτουργεί και ως δανειστική.Ιδιαίτερο βάρος πρέπει να δοθεί στην ανάπτυξη τμήματος για τους νέους,τους φοιτητές και τους μαθητές ώστε η βιβλιοθήκη να αποτελέσει κυψέλη επικοινωνίας και διάδοσης ιδεών στο δήμο μας.Χαρακτηριστικά-Δομή-Λειτουργία-Πλεονεκτήματα της Ψηφιακής βιβλιοθήκης


• Δεν υπάρχουν φυσικά εμπόδια. Οι χρήστες ενός ψηφιακού οργανισμού δεν χρειάζεται να προσέλθουν στο φυσικό χώρο του οργανισμού, μπορούν να έχουν πρόσβαση από οποιοδήποτε μέρος της γης μέσω του διαδικτύου.

• Η πληροφορία είναι πάντοτε διαθέσιμη. Οι πόρτες των ψηφιακών οργανισμών είναι πάντοτε ανοικτές 24 ώρες το εικοσιτετράωρο.

• Πολλαπλή πρόσβαση. Την ίδια πηγή μπορούν να τη χρησιμοποιούν ταυτόχρονα πολλοί χρήστες.

• Δομημένη προσέγγιση, π.χ. από τον κατάλογο μετακινούμαστε στο βιβλίο, από το βιβλίο στο κεφάλαιο που επιθυμούμε κτλ.

• Ανάκτηση της πληροφορίας μέσα από ένα φιλικό και εύκολο ως προς τον τρόπο αναζήτησης και ανάκτησης της πληροφορίας περιβάλλον.

• Συντήρηση και διατήρηση. Ένα ακριβές αντίγραφο του πρωτότυπου μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς μείωση της ποιότητας και φθορά του φυσικού αντικειμένου.

• Χώρος. Η διατήρηση του ψηφιακού υλικού καταπιάνει λιγότερο χώρο.

• Δικτύωση. Οι ψηφιακοί οργανισμοί μπορούν να προσφέρουν διασυνδέσεις (links) και σε άλλο υλικό άλλων

ψηφιακών οργανισμών.

• Κόστος. Οι ψηφιακοί οργανισμοί απαλλάσσονται από έξοδα όπως κτιριακή συντήρηση και υποδομή, μισθούς, συνεχή αγορά έντυπου υλικού, μεγάλα χρηματικά ποσά στις συνδρομές, και άλλα.

• Τρέχουσα πληροφορία. Η ανανέωση των πληροφοριών καθίσταται δυνατή μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα σε αντίθεση με τις έντυπες που και ο χρόνος ανατύπωσης και η όλη διαδικασία αναπαραγωγής είναι αφόρητα δαπανηρή και χρονοβόρα.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: