Αναζήτηση

Δευτέρα, 5 Αυγούστου 2013

Η παρέμβαση του "ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟΥ ΠΑΠΑΓΟΥ" για το "ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΡΚΟ ΤΟΥ ΙΛΙΣΟΥ"
Αναδημοσιεύουμε απόσπασμα άρθρου του «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟΥ ΠΑΠΑΓΟΥ» που δημοσιεύτηκε στην τοπική εφημερίδα «30 ΜΕΡΕΣ» με θέμα την πρόταση της «ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ ΠΑΠΑΓΟΥ – ΧΟΛΑΡΓΟΥ» για το «ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΡΚΟ ΤΟΥ ΙΛΙΣΟΥ». Συμφωνούμε με τις προτάσεις του άρθρου. Σε κάθε περίπτωση η υλοποίησή της πρότασής μας απαιτεί  περαιτέρω επιστημονική επεξεργασία,αλλά κυρίως την υιοθέτηση της από τους πολίτες αυτής της πόλης που επιθυμούν οι ίδιοι να είναι αυτοί που θα διαμορφώσουν το περιβάλλον, τις συνθήκες και τον τρόπο ζωής τους.

"…Κατ’ αρχάς είναι ευχάριστο ότι οι συνδημότες μας εκφράζουν τις ανησυχίες αλλά και τις επιθυμίες τους, επισημαίνουν συγκεκριμένες αρνητικές καταστάσεις στην περιοχή του ΜΕΓΑΛΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΙΛΙΣΟΥ και προτείνουν βελτιώσεις και χρήσεις.

Όπως σωστά αναφέρεται στο άρθρο τους, νομοθετικά η συνολική περιοχή εντάσσεται εντός της ζώνης Α απολύτου προστασίας του Υμηττού και στον πυρήνα του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή (ζώνη Δ. Γουδή).

Σύμφωνα με το άρθρο 5 του από 14 Ιουνίου 2011 (ΦΕΚ 187Δ/16 Ιουνίου 2011) Προεδρικού Διατάγματος, «Περί καθορισμού μέτρων της περιοχής του όρους Υμηττού και των Μητροπολιτικών Πάρκων Γουδή-Ιλισσίων»:

1. Η οικολογική διαχείριση και επίβλεψη της κατάστασης προστασίας του Υμηττού ανατίθεται σε φορέα ο οποίος συνίσταται με Προεδρικό Διάταγμα, κατόπι εισήγησης του Υπουργού Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Άρα κατ’ αρχάς πρέπει οι ενδιαφερόμενοι Δήμοι να συμφωνήσουν και να ζητήσουν από το ΥΠΕΚΑ την συγκρότηση του προβλεπόμενου από το Π.Δ. φορέα.

Σε κάθε Δήμο, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση Παπάγου-Χολαργού, πρέπει να συγκροτηθεί ομάδα εργασίας από ειδικούς (νομικούς, οικονομολόγους, μηχανικούς, περιβαλλοντολόγους) προκειμένου να συντάξουν μια προκαταρκτική έκθεση για την αξιοποίηση του τμήματος που εμπίπτει στο δήμο τους.

Η προκαταρκτική έκθεση θα πρέπει στη συνέχεια να υποβληθεί στο ΥΠΕΚΑ, για να τη θέσει υπόψη του αρμόδιου φορέα, εάν έχει συγκροτηθεί ή με το συγκεκριμένο ερέθισμα να τον συγκροτήσει.

Οι συντάξαντες το ανωτέρω άρθρο θα πρέπει να συνεννοηθούν με τους υπάρχοντες Περιβαλλοντικούς Συλλόγους Παπάγου-Χολαργού για τη συνεργασία. Εμείς είμαστε στη διάθεσή τους για υποστήριξη των προτάσεών τους.

                                                     Φιλικά
                                 ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ 
                                                    ΠΑΠΑΓΟΥ "

Δεν υπάρχουν σχόλια: