Αναζήτηση

Κυριακή, 7 Ιουλίου 2013

ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΥΠΡΟΥ. ΜΙΑ ΠΑΡΑΜΕΛΗΜΕΝΗ ΠΛΑΤΕΙΑ

Γράφει η
Παναγιώτα Παρασκευά
Χειρ. Οδοντίατρος - Στοματολόγος
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών    
Γεν. Γραμματέας
Πολιτιστικού Συλλόγου ΥγειονομικώνΜετά την τελευταία ανακατασκευή και αναδιαμόρφωση της Πλ. Κύπρου προ 10-ετίας, η πλατεία ήταν το κόσμημα της γειτονιάς μας για την οποία καμαρώναμε και αποτελούσε καθημερινά μια οπτική όαση για τους περίοικους και τους διερχόμενους.


Μετά την παρέλευση μιας δεκαετίας περίπου, δεν καμαρώνουμε πια για την πλατεία μας, όχι μόνο για την εικόνα εγκατάλειψης που παρουσιάζει αλλά και για το γεγονός ότι η έλλειψη συντήρησης και φροντίδας κατάντησε μια ωραία πλατεία, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, να μην αποτελεί πόλο έλξης των κατοίκων της περιοχής ούτε ασφαλή τόπο απασχόλησης των παιδιών.

Πέρα των παραπάνω, κατά την διάρκεια της χρήσης της πλατείας διαπιστώθηκαν αρκετές και σημαντικές αστοχίες στο σχεδιασμό και στην ανακατασκευή της πλατείας.


Όλα τα παραπάνω αποτέλεσαν την αφορμή του παρόντος άρθρου, το οποίο στοχεύει όχι μόνο στην αποκατάσταση των ζημιών που έχει υποστεί η πλατεία, αλλά και στην υποβολή προτάσεων προκειμένου η πλατεία να καταστεί λειτουργικότερη, ασφαλέστερη και ελκυστικότερη.

Για το αληθές των παραπάνω ισχυρισμών μου θα ξεκινήσω με την αναλυτική παρουσίαση των προβλημάτων της πλατεία συνοδευόμενη και από φωτογραφικό υλικό.

1.Όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες που παραθέτω όλα τα παγκάκια παρουσιάζουν προχωρημένη διάβρωση, πολλά από αυτά έχουν υποστεί θραύσεις των ξύλινων μερών τους, οξειδώσεις και διαβρώσεις των μεταλλικών μερών (βίδες, κ.α) και κατά συνέπεια χρίζουν είτε αντικατάστασης είτε επισκευής μεγάλου βαθμού.

                                                                       2.Τα υπάρχοντα τραπεζάκια δίπλα στα παγκάκια ακολουθούν την ίδια……ασορτί εικόνα φθοράς. Συγκεκριμένα όλα σχεδόν έχουν σπασμένη την μαρμάρινη επίστρωση τους, γεγονός που τα καθιστά όχι μόνο αντιαισθητικά αλλά και επικίνδυνα. 


3.Στην κάτω πλευρά της πλατείας (οδός Ψαρρών) υπάρχει μια πέργολα-κιόσκι που θυμίζει κάτι μεταξύ ετοιμόρροπου με ερείπιο. Στην ίδια δε κατάσταση περίπου βρίσκονται τόσο τα ξύλινα παγκάκια όσο και τα μαρμάρινα καθίσματα. Στις παρακάτω φωτογραφίες είναι τόσο εμφανές το ετοιμόρροπο του πράγματος και η επικινδυνότητα της που δεν χρειάζεται να προσθέσω παραπάνω λέξεις, αφού χίλιες περιέχει η φωτογραφία.


 


4.Συμπλήρωμα της προηγούμενης……ειδυλλιακή εικόνας είναι και η κατάσταση της επίστρωσης με κυβόλιθους της εισόδου των πεζών στην πλατεία από την πλευρά της οδού Ψαρρών. Κατά συνέπεια, οι πεζοί για την ασφαλή τους διέλευση θα πρέπει να αποκτήσουν…..ακροβατικές ικανότητες και να έχουν τα μάτια τους δέκα τέσσερα, δεδομένου ότι έχουν να αντιμετωπίσουν όχι μόνο τους κυβόλιθους που έχουν κυριολεκτικά «ξεριζωθεί», αλλά και τις πρόχειρα και άτεχνα τσιμεντομένες παλιές βάσεις στύλων ή πινακίδων.
 
5.Η λειτουργία του υπάρχοντος,  στο κέντρο της πλατείας, σιντριβανιού μοιάζει για εμάς τους περίοικους με μακρινή ωραία ανάμνηση, παρά το γεγονός ότι δεν περνάμε περίοδο ξηρασίας στην Χώρα μας. Έχει καταντήσει ένας σκουπιδότοπος και μπορούμε αυτό το θλιβερό γεγονός να το αντιμετωπίσουμε μόνο με χιούμορ, χαρακτηρίζοντας το….σύγχρονη εικαστική παρέμβαση στην πλατεία! 

 
6.Η παιδική χαρά της πλατείας δεν είναι μια χαρά και είναι περισσότερο από δυό τρομάρες, διότι πραγματικά κανείς τρομάζει περισσότερο από δύο φορές βλέποντας να παίζουν τα παιδιά σε παιχνίδια που η κατάσταση τους εγκυμονούν κινδύνους δυστυχήματος. Σ’ αυτή την κατάσταση σκόπιμο είναι να προστεθεί και η πλημμελής λειτουργία του συστήματος υδροδότησης των παιδιών.
 

7.Επίσης, είναι εμφανής η εικoνα έλλειψης φροντίδας και συντήρησης (αγριόχορτα, παραφυάδες, κ.λ.π) της πλατείας, όπως φαίνεται στις παρακάτω φωτογραφίες.8.Τέλος, η χαλαρή αστυνόμευση της πλατείας έχει προκαλέσει την συγκέντρωση στην πλατεία πολλών περιθωριακών στοιχείων (χρήστες ουσιών, κ.λ.π), γεγονός που θα οδηγήσει τελικά την πλατεία μας να καταστεί απαγορευμένη περιοχή.

Συμπερασματικά, λοιπόν, έχουμε τον ασθενή (Πλ. Κύπρου), διαγνώσαμε τις ασθένειες του (προβλήματα) και πρέπει να προτείνουμε το κατάλληλο θεραπευτικό σχήμα (χρήση ορολογίας λόγω……επαγγελματικής διαστροφής).

ΠΡΟΤΑΣEIΣ:

1. Aμεση αποκατάσταση – επισκευή των φθαρμένων παιχνιδιών για την ακίνδυνη ψυχαγωγία των παιδιών.

2. Επισκευή και επαναλειτουργία του σιντριβανιού, δεδομένου ότι είναι έντονη επιθυμία των περιοίκων αφού αποτελεί όχι μόνο πηγή δροσιάς, αλλά και αισθητική αναβάθμιση της πλατείας. Όμως, δεν είναι επαρκής η απλή αποκατάσταση της λειτουργίας του σιντριβανιού, αλλά αυτή θα πρέπει να συνοδεύεται με την προσθήκη μεγαλύτερου ύψους κιγκλιδωμάτων προκειμένου να αυξηθεί η ασφάλεια των παιδιών που παίζουν γύρω από αυτό και η αποφυγή ζημιών στα μηχανήματα του από τα μεγαλύτερα παιδιά, τα οποία τώρα με μεγάλη ευκολία έχουν πρόσβασή στο εσωτερικό του.

3. Παγκάκια: Πέρα από την δραστική και άρτια επισκευή τους, θεωρούμε αναγκαία τη σκίαση τους, δεδομένου ότι σήμερα ελάχιστα από αυτά βρίσκονται σε χώρους σκιάς (άστοχος σχεδιασμός κατά την αναμόρφωση της πλατείας). Η σκίαση αυτή νομίζουμε ότι μπορεί να επιτευχθεί με την φύτευση νέων δέντρων ταχέως αναπτυσσόμενων. Προτεινόμενα είδη δέντρων για το σκοπό αυτό: Δάφνη του Απόλλωνα, Φίκος, Δεντρομολόχα, Ροδιά, Πικροδάφνη και φυσικά ότι άλλο κατάλληλο θεωρεί η αρμόδια υπηρεσία του Δήμου.

4. Ειδικότερημνεία πρέπει να γίνει για την πέργολα, η οποία χρειάζεται επείγουσα μηχανική και αισθητική αποκατάσταση. Ακόμη είναι αναγκαία η φύτευση κατάλληλων αναρριχόμενων φυτών προκειμένου να σκιαστούν τα τρία παγκάκια που βρίσκονται τοποθετημένα κάτω από αυτήν. Και σ’ αυτήν την περίπτωση μπορούμε να προτείνουμε τα αναγκαία φυτά όπως: Αναρριχόμενη τριανταφυλλιά, γλυτσίνια, βουκαμβίλια, αμπέλοψη, γιασεμί κίτρινο, κ.α.

5. Αντικατάστασητων κυβόλιθων με άλλο υλικό επίστρωσης (πλάκες, κ.λ.π) ώστε οι δίοδοι διέλευσης των πεζών να καταστούν ασφαλής. Επιπροσθέτως, θεωρούμε αναγκαία την αισθητική αναβάθμιση της πλατείας με την προσθήκη έστω λίγου χρώματος, εννοώντας βέβαια όχι σχεδιασμούς…..γκράφιτι, αλλά τη φύτευση διαφόρων εποχικών λουλουδιών στα ενδιάμεσα των παρτεριών.

6. Να υπενθυμίσουμεότι η καθαριότητα είναι η απαρχή κάθε ομορφιάς και η πλατεία μας έχει μεγάλη ανάγκη από καθαριότητα. Ακόμη θα πρέπει να συμπληρώσουμε ότι η αισθητική και λειτουργική βελτίωση της πλατείας δεν θα ικανοποιήσει μόνο τους περίοικους αλλά πιστεύουμε ότι θα τονώσει οικονομικά τους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

7. Καθ’ όσοναφορά την αστυνόμευση της πλατείας δεν θα ήτανε ιδιαίτερα κοπιαστικό για την δημοτική αστυνομία να εντάξει στο πρόγραμμα της συχνές, έστω και ολιγόλεπτες στάσεις σε διαφορετικές ώρες, προκειμένου όταν εντοπίζει παρουσία περιθωριακών στοιχείων να έρχεται σε συνεννόηση με το τοπικό αστυνομικό τμήμα για τις περαιτέρω σχετικές ενέργειες για την προοδευτική εξάλειψη του φαινομένου. Βεβαίως, τις νυχτερινές ώρες που η δημοτική αστυνομία δεν εργάζεται μπορεί να ζητήσει ο Δήμος την πραγματοποίηση περιπολιών στην πλατεία, δεδομένου μεγαλύτερη συγκέντρωση των περιθωριακών ατόμων παρατηρείται τις νυχτερινές και πρώτες πρωινές ώρες.

Ελπίζουμεότι ο Δήμος θα επιληφθεί σύντομα και ακόμη ελπίζουμε ότι δεν θα ακούσουμε πάλι την μονότονη επωδό των σημερινών διοικούντων του Δήμου: «δεν έχουμε λεφτά», διότι η σωματική ακεραιότητα των παιδιών μας ή των γειτόνων μας δεν κοστολογούνται και δεν καταγράφονται σε κανένα ισοσκελισμένο ή μη προϋπολογισμό.

Μια……. ΑπαιτητικήΠερίοικος & Επαγγελματίας της περιοχής.


Υ.Γ.: Ακόμη ένα σημαντικό πρόβλημα που ταλαιπωρεί τους περιοίκους της πλατείας Κύπρου, δεν αφορά αυτό καθ’ αυτό τον χώρο της πλατείας αλλά τις παρυφές της.

Συγκεκριμέναστην συμβολή των οδών πλατείας Κύπρου & Ψαρρών υπάρχει ένα…… ιδιωτικό έλος (μικρή βάλτος) που έχει γίνει μόνιμο και……. Δημοφιλές στέκι για κουνούπια και μύγες.

Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει τις έντονες διαμαρτυρίες και την ανησυχία των περιοίκων και των επαγγελματιών της περιοχής αφού πέρα του αντιαισθητικού του πράγματος, δυνητικά αποτελεί υγειονομική βόμβα, λαμβάνοντας υπόψη τις συχνές ανακοινώσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ για την αποφυγή δημιουργίας εστιών στάσιμων υδάτων επειδή αποτελούν κίνδυνο επιδημιών. Το πρόβλημα προφανώς δημιουργείται από την παντελή έλλειψη συλλεκτήρων ομβρίων υδάτων και αυτών από το πλύσιμο ταρατσών, βεραντών, κ.τ.λ στην οδό Αμφίσσης και εξαιτίας της κακότεχνης κλήσης του οδοστρώματος αυτά καταλήγουν στο σημείο του προβλήματος.

Η λύση στο πρόβλημα κατά την γνώμη μου μπορεί να επιτευχθεί με μικρή παρέμβαση, δηλαδή με την διόρθωση της κλίσης του οδοστρώματος στο σημείο του προβλήματος (ελάχιστη δαπάνη). Το πρόβλημα έχει γνωστοποιηθεί αρμοδίως στο Δήμο (Αντιδήμαρχο) και αυτός ακόμα….. επιλαμβάνεται. Παρακολουθούμε το θέμα και θα επανέλθουμε σύντομα δριμύτεροι.
Δεν υπάρχουν σχόλια: