Αναζήτηση

Τετάρτη, 24 Ιουλίου 2013

ΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΟ ΑΥΡΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑΓράφει ο
Χρήστος Χριστόπουλος
Φοιτητής
Διεθνών - Ευρωπαϊκών Σπουδών
Παντείου/Οικονομικών Deree

1) ΤΟ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΟ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΥΡΙΟ

Πολλοί άνθρωποι που ασχολούνται ενεργά με την Τοπική Αυτοδιοίκηση διατυπώνουν πολιτικό λόγο με όρους του χθες μακριά από τις άμεσες και σύγχρονες ανάγκες της τοπικής κοινωνίας.


O ‘Καλλικράτης’ έφερε ομολογουμένως τα πάνω κάτω άης ε﷽﷽﷽﷽﷽γουμΟ " κη αυτοδιοικησηροκλησεις στην τοπικη αυτοδιοικησηςςστους συσχετισμούς των δημοτικών κοινοτήτων με την ενοποίηση δήμων και την αναδιάρθρωση του χάρτη της τοπικής αυτοδιοίκησης. Από την πλευρά μου ως νέος άνθρωπος θα σας μιλήσω για την αυριανή μέρα γιατί ένας νέος πάντα ατενίζει με ρομαντισμό και αισιοδοξία το αύριο όσο δας﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽οπικκαυηροκλησεις στην τοπικη αυτοδιοικησηύσκολα και αν είναι τα πράγματα.


Η επόμενη περίοδος θα είναι της ομαδικότητας λόγω της πολυπλοκότητας των λειτουργιών που αναπτύσσονται και απαιτούνται. Οι λειτουργίες πια απαιτούν ομάδες. Η ψηφιακή επικοινωνία με τους δημότες, η άμεση και αυτοματοποιημένη εξυπηρέτησή τους, η δυνατότητα παρεμβάσεων του απλού πολίτη, η ανίχνευση των πραγματικών αναγκών και η συναίνεση στις εφαρμοσμένες πολιτικές, είναι αναγκαία συνθήκη για να λειτουργήσει πια ένας δήμος. Αυτό απαιτεί μια επίπονη πολιτική και τεχνική αναβάθμιση της διοίκησης. Η διαμόρφωση μιας νέας βιώσιμης κοινωνικής πολιτικής είναι η βασική ανάγκη που θα κληθεί να ικανοποιήσει ένας δήμος. Στις νέες συνθήκες που διανύουμε ο σχεδιασμός, η δομή, και τα κριτήρια της κοινωνικής πολιτικής δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με αυτά του παρελθόντος. Σήμερα χρειάζεται έρευνα για τις πραγματικές ανάγκες με ταυτόχρονη οικονομία πόρων, αλλαγή όλων των δομών πρόνοιας, αλλαγή όλων των κριτηρίων και αλλαγή της εξειδίκευσης του ανθρώπινου δυναμικού. Ένας δήμος με έντονη κοινωνική ζωή, είναι ένας δήμος με ενεργούς πολίτες και με υψηλό βαθμό ευφορίας και ποιότητας ζωής. Αυτός ο δείκτης σήμερα απαντάει και στην κρίση που χτυπάει εντονότερα τους απομονωμένους, λιγότερο πληροφορημένους και διστακτικούς πολίτες. Τέλος η ανάπτυξη νέων μορφών παιδείας σε ένα άλλο σχολικό περιβάλλον είναι το κύτταρο μέσα από το οποίο θα δημιουργηθεί η συνείδηση της ανθρωπογεωγραφίας αλλά και ανάπτυξη τοπικών δράσεων.  Η αναβάθμιση των δημόσιων σχολείων είναι το Α και το Ω μέριμνας μιας τοπικής κοινωνίας. Από εκεί ξεκινάνε η συνείδηση, η πληροφόρηση και η διαθεσιμότητα του ανθρώπινου δυναμικού ενός δήμου. Όποιος νομίζει ότι όλα αυτά μπορούν να γίνουν από έναν άνθρωπο ή με την επίβλεψη ενός ανθρώπου είναι το λιγότερο αφελής και αδαής.


Το δημαρχοκεντρικό λοιπόν μοντέλο που προσπαθούν κάποιοι να προβάλουν λόγω των προσωπικών τους φιλοδοξιών και λόγω της συντηρητικής τους αγκύλωσης στο παρελθόν, δεν έχει πια καμία τύχη για το μέλλον.


Η λύση πια βρίσκεται στην συγκρότηση μιας ικανής και δυναμικής ομάδας που θα κάνει μια σωστή κατανομή έργου και μια διασπορά αρμοδιοτήτων έτσι ώστε εκατοντάδες δράσεις να τρέχουν παράλληλα. Το δημαρχοκεντρικό μοντέλο έχει εξαντλήσει προ πολλού τις δυνατότητές του. Το ρόλο του αύριο αναλαμβάνει η ομάδα, που συγκεντρώνει νομοτελιακά το μυστικό της επιτυχίας και της αποτελεσματικότητας.
 
2) Ανθρωπισμός και Εθελοντισμός:Μια σπασμωδική αλλά αναγκαία απάντηση στην κρίση...

Σε προηγούμενο άρθρο μου στήριξα την επιτακτικότητα δημιουργίας μιας Κοινωνικής Πολιτικής με σαφή κριτήρια και πλαίσια σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Εύλογα θα διαπίστωνε κανείς πως πρόκειται για μια σπασμωδική κίνηση που θα κάλυπτε επιδερμικά και επιφανειακά τα κενά του κρατικού μηχανισμού. Στις μέρες μας όμως όπου η οικονομική κρίση έχει λάβει τερατώδεις διαστάσεις και οι συνέπειές της ταλανίζουν τους πολίτες σε βαθμό επιβίωσης, μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να αποτελέσει όχι βραχυπρόθεσμη «δικλείδα» αλληλεγγύης αλλά να προσδώσει χαρακτήρα ουσιαστικής Κοινωνικής Πολιτικής με μακροπρόθεσμα οφέλη για τους πολίτες. Πως όμως θα «υπερκεραστούν» τα «μουδιασμένα» κοινωνικά αντανακλαστικά των πολιτών ώστε να συμβάλει σύσσωμος ο Δήμος σε ένα τέτοιο εγχείρημα?


Η ενεργοποίηση ενός πολίτη παίρνει σάρκα και οστά όταν η Δημοτική Αρχή επιδιώκει την αμεσότητα μαζί του. Στην ψηφιακή εποχή της αυτοματοποιημένης ενημέρωσης, η Δημοτική Αρχή οφείλει σε πρώτο βαθμό να ενημερώνει τον πολίτη και έπειτα να δίνει το παράδειγμα συμμετέχοντας ενεργά σε ανθρωπιστικές και εθελοντικές ενέργειες. Στόχος θα πρέπει να είναι όχι η άβουλη συμμετοχή των δημοτών αλλά η συνειδητή δραστηριοποίηση τους. Η μύηση των αξιών του εθελοντισμού και του ανθρωπισμού δεν είναι μια απλή πρακτική. Αντιθέτως αποτελεί μια επίπονη προσπάθεια, έναν καθημερινό αγώνα για την εμπέδωση τους και από τον πιο απλό δημότη. Μόνο μέσα από έναν ουσιαστικό-και όχι μόνο θεωρητικό-  επιμορφωτικό διάλογο μπορεί να θεμελιωθεί και να στηριχθεί πάνω σε στέρεες βάσεις το οικοδόμημα της θέσπισης Κοινωνικής Πολιτικής. Σεμινάρια, εκδηλώσεις, ομιλίες, άρθρα, ημερίδες και πάνω απ’ όλα αμεσότητα με τον πολίτη είναι τα απαραίτητα συστατικά για τη διαμόρφωση εφορο﷽﷽﷽﷽﷽﷽ο Συμβολαιο για το Δημαι τα απαραιοικοδομημα της θεσπισης Κοινωνικης πολιτικινου το νεο Κοινωνικο Συμβολαιο για το Δημύφορου εδάφους στήριξης των ευπαθών κοινωνικών ομάδων.


Αναπόσπαστος αρωγός στην εν λόγω προσπάθεια οφείλει να είναι και η νέα γενιά. Η Παιδεία είναι το Α και το Ω στην διαμόρφωση της ανθρωποκεντρικής αντίληψης. Σύσσωμη η Δημοτική Αρχή και η πολιτεία θα πρέπει να εμφυσήσουν στους νέους τις ιδέες της κοινωνικής προσφοράς και του εθελοντισμού. Όταν τα νέα παιδιά, το αύριο της Ελλάδας συνταχθούν στην πρώτη γραμμή αυτής της προσπάθειας, τότε και μόνο τότε θα έχει επιτευχθεί η θέσπιση Κοινωνικής Πολιτικής. Όταν το αύριο της χώρας μας παίρνει τις καταστάσεις στις πλάτες του και συνεργάζεται με την πολιτεία τοτε ﷽﷽﷽﷽﷽﷽ην πολιτεζεται,τότε και ςςςςότε το μέλλον είναι ευοίωνο και γράφει Ελλάδα....ύο﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽ο Συμβολαιο για το Δημε επιπεδο τοπικης αυτοδιοικησης.Ενα υπογραψουμε απο κοινου το νεο Κοινωνικο Συμβολαιο για το Δημ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: