Αναζήτηση

Τρίτη, 2 Ιουλίου 2013

ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΡΚΟ ΤΟΥ ΙΛΙΣΟΥ (Ένα όραμα για τον Δήμο μας…) ΜΕΡΟΣ ΕΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ


Γράφουν οι
Γιάννης Κεχρής
Γενικός Χειρουργός – Εντατικολόγος
Δημοτικός σύμβουλος Παπάγου – Χολαργού
Βαγγέλης Γυφτοδήμος
Τοπογράφος Μηχανικός Ε.Δ.Ε.
Λουκάς Στεφάνου 
Δικηγόρος

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ - ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

Ανάδειξη του Ιλισού
            
Είναι σημαντικό να διατηρηθούν τα φυσικά χαρακτηριστικά του ρέματος.  Πρωταρχικό στοιχείο είναι η αποκατάσταση της ενότητας, της συνέχειας της κοίτης σε όλο του το μήκος της. Δεύτερο στοιχείο είναι η προστασία του φυσικού άναρχου χαρακτήρα της παραρεμάτιας βλάστησης. Τρίτο στοιχείο είναι η εξασφάλιση διαδρομών για πεζούς και ποδηλάτες κατά μήκος του ρέματος. Τέλος, η εξασφάλιση της όσο το δυνατόν πιο σταθερής παρουσίας του υγρού στοιχείου στην κοίτη του.

Το μονοπάτι για τους πεζούς και ο κατάλληλος «διάδρομος» για τους ποδηλάτες θα πρέπει να προσφέρουν την δυνατότητα της ασφαλούς κίνησης σε όλο το μήκος του ρέματος από την Αναστάσεως έως την Μπαλοδήμου. Ο σχεδιασμός αυτής της πορείας θα αναδεικνύει την κοίτη του ρέματος σε όλη την έκταση της αλλά και την συνολική εικόνα της περιβάλλουσας περιοχής. Έτσι, το μονοπάτι θα μπορούσε σε κάποια σημεία να πλησιάζει, σε άλλα σημεία να απομακρύνεται, σε διαφορετικά σημεία να κατέρχεται στην κοίτη και ακόμη αν είναι δυνατόν να διασταυρώνεται και να περνάει στην απέναντι όχθη. Έτσι, σε κάποια σημεία ο παρατηρητής θα έχει την θέα της κοίτης και σε άλλα την θέα του βουνού.

                
Η παραρεμάτια βλάστηση είναι πλούσια και δεν χρειάζεται καμία ουσιαστική παρέμβαση στο τμήμα εντός του οικιστικού ιστού του Παπάγου. Αντίθετα στο τμήμα παράλληλα με την Χατζηκωνσταντή η βλάστηση υπολείπεται σε διάφορα σημεία ενώ, είναι εμφανής η επίδραση της καταστροφικής πυρκαγιάς του 2007. Γενικά ο περιοδικός καθαρισμός των αγροστοδών έτσι ώστε να δοθεί η δυνατότητα ανάπτυξης ειδών με περισσότερο υδρόφιλο χαρακτήρα και η παραρεμάτια ανάπλαση με είδη χαρακτηριστικά ρεματιών διαμορφώσεων όπως πλάτανος, ιτιά κλπ είναι απαραίτητες παρεμβάσεις στην παραρεμάτια ζώνη. Μεγάλη έμφαση θα δοθεί, ώστε η όποια ανάπλαση – δενδροφύτευση να βασίζεται στην ανάπτυξη ειδών που χαρακτηρίζουν τα ρέματα, η βλάστηση να μην εμποδίζει πλήρως την θέαση της κοίτης και τέλος να μην περιορίζεται μόνο στην παραρεμάτια ζώνη αλλά και σε αρκετή έκταση νοτίως προς το βουνό ειδικά σε περιοχές με φτωχή δεντροκάλυψη  πληγείσες από την πυρκαγιά.

           
Η δημιουργία μικρών ταμιευτήρων που θα συγκεντρώνουν το βρόχινο νερό στους χειμερινούς μήνες, η απορροή των ομβρίων, για παράδειγμα αυτών που προέρχονται από την περιφερική του Υμηττού στην κοίτη του Ιλισσού, θα ενισχύσουν την παρουσία του υγρού στοιχείου στην κοίτη. Η παρουσία του υγρού στοιχείου θα ευνοήσει την ανάπτυξη της παραρεμάτιας βλάστησης και την ανάπτυξη ειδών με υδρόφιλο χαρακτήρα και ειδών χαρακτηριστικών του ρεμάτιου οικοσυστήματος. Επίσης η παρουσία νερού στην κοίτη θα ενισχύσει αισθητικά την εντύπωση του φυσικού περιβάλλοντος ενός ποταμού. Προϋποθέσεις αυτών των παρεμβάσεων είναι ο καθαρισμός του νερού με ειδικά φίλτρα και η αποστράγγιση του νερού από τους ταμιευτήρες κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, ώστε να αποφευχθούν οι συνέπειες του στάσιμου νερού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: