Αναζήτηση

Παρασκευή, 19 Ιουλίου 2013

ΜΙΑ ΦΙΛΟΞΕΝΗ ΓΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΚΟΥΝΟΥΠΙΑ
Γράφει η
Παναγιώτα Παρασκευά
Χειρ. Οδοντίατρος - Στοματολόγος
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών    
Γεν. Γραμματέας
Πολιτιστικού Συλλόγου Υγειονομικών

Στις 7/7/2013 αναρτήθηκε στο μπλόγκ Δημοτική Αναγέννηση Παπάγου-Χολαργού άρθρο μου σχετικό με τα προβλήματα της Πλ. Κύπρου και προτάσεις για τις λύσεις τους. Στο υστερόγραφο του άρθρου αυτού αναφέρθηκα σε ένα εξίσου σημαντικό πρόβλημα στις παρυφές της πλατείας που αφορούσε την ύπαρξη στάσιμων νερών στο κάτω μέρος της και συγκεκριμένα στη διασταύρωση των οδών Πλ. Κύπρου & Ψαρρών, στα οποία ενδημούν μολυσματικά κουνούπια και μύγες. Είχα γράψει μάλιστα ότι θα παρακολουθώ το θέμα και θα επανέλθω.


Επανέρχομαι στο θέμα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα εξαιτίας των επανειλημμένων ανακοινώσεων μέσω των τηλεοπτικών καναλιών του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, αλλά και του δισέλιδου σημερινού (17/7/2013) δημοσιεύματος της μεγάλης κυκλοφορίας καθημερινής εφημερίδας «ΕΘΝΟΣ» σχετικά με την επικινδυνότητα των στάσιμων νερών και των κουνουπιών που ενδημούν σε αυτά.


Σαν γιατρός και πρώην συνεργάτης του ΚΕΕΛΠΝΟ (λόγω του σχετικού διδακτορικού μου) θεώρησα υποχρέωση μου να αναδείξω το θέμα όσο μπορώ και όσο το επιτρέπει ο χώρος αρτιότερα, ώστε να αποφύγουμε τις δυσάρεστες συνέπειες από τις πιθανές μολύνσεις των περίοικων της περιοχής και ιδιαίτερα των ευπαθών ηλικιακά ομάδων (μικρά παιδιά & ηλικιωμένοι).


Έτσι, λοιπόν, επαναδημοσιεύω το κείμενο του υστερόγραφου του άρθρου για την πλατεία αναλυτικότερα και συμπληρωμένο για να έχουν οι αρμόδιοι του Δήμου εναργέστερη εικόνα:


Ένα σημαντικό πρόβλημα που ταλαιπωρεί τους περίοικους της Πλ. Κύπρου δεν αφορά αυτό καθ’ αυτό τον χώρο της Πλατείας, αλλά τις παρυφές της.


Συγκεκριμένα στην συμβολή των οδών Πλ. Κύπρου & Ψαρρών υπάρχει ένα……. Ιδιωτικό έλος (μικρή βάλτος) που έχει γίνει μόνιμα και….. δημοφιλές στέκι για κουνούπια και μύγες.


Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει τις έντονες διαμαρτυρίες και την ανησυχία των περίοικων και των επαγγελματιών της περιοχής αφού πέρα του αντιαισθητικού του πράγματος, δυνητικά αποτελεί υγειονομική βόμβα, λαμβάνοντας υπόψη τις συχνές ανακοινώσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ για την αποφυγή δημιουργίας εστιών στάσιμων υδάτων, επειδή αποτελούν κίνδυνο επιδημιών. Ακόμη είναι προβληματική στο σημείο αυτό η κάθετη διέλευση της οδού Πλ. Κύπρου από ηλικιωμένους, μικρά παιδιά και των μητέρων με τα μωρά τους, αφού είναι υποχρεωμένοι να πατήσουν στις λάσπες με κίνδυνο να υποστούν και τσιμπήματα εντόμου (κουνούπι, μύγα, κ.τ.λ) φορέα κάποιου ιού.


Το πρόβλημα προφανώς δημιουργείται από την παντελή έλλειψη συλλεκτήρων ομβρίων υδάτων και αυτών από το πλύσιμο ταρατσών, βεραντών κ.τ.λ στην οδό Αμφίσσης και εξαιτίας της κακότεχνης κλήσης του οδοστρώματος και αυτά καταλήγουν στο σημείο του προβλήματος.


Η λύση στο πρόβλημα κατά την γνώμη μου μπορεί να επιτευχθεί με μικρή παρέμβαση, δηλαδή με την διόρθωση της κλίσης του οδοστρώματος στο σημείο του προβλήματος (ελάχιστη δαπάνη).


Το πρόβλημα έχει γνωστοποιηθεί αρμοδίως στο Δήμο (Αντιδήμαρχο) και αυτός ακόμα…. επιλαμβάνεται.
 
Για του λόγου το αληθές οι φωτογραφίες και τα λόγια είναι….. περιττά.
Θα συμπληρώσω ακόμα μόνο με ένα μικρό τμήμα των οδηγιών του δημοσιεύματος της εφημερίδας σχετικό με τα στάσιμα νερά: «Να απομακρύνουμε το στάσιμο νερό από λεκάνες, βάζα, γλάστρες, υδρορροές, κήπους, αφού τα κουνούπια εναποθέτουν τα αυγά τους σε λιμνάζοντα νερά. Ακόμη και το ποτισμένο έδαφος, όταν παραμένει υγρό για ώρες μπορεί να αποτελέσει σημείο εναπόθεσης αυγών». 


Σημειωτέον, τα κουνούπια αυτά είναι υπεύθυνα για την εμφάνιση στην Ελλάδα της επιδημίας από τον ιό του Δυτικού Νείλου και μάλιστα ήδη εμφανίστηκε περιστατικό εφέτος σε ηλικιωμένο κάτοικο της Ανατολικής Αττικής.


Θλιβερές σκέψεις με πλημμυρίζουν από την συνύπαρξη της διπλής ενδημίας στην στενή περιοχή της Πλ. Κύπρου: Στο χώρο της πλατείας και της παιδικής χαράς «ενδημούν» μικρά παιδιά και ηλικιωμένοι και σε απόσταση μόλις 20 μέτρων περίπου να ενδημούν ίσως τα επονομαζόμενα κουνούπια – Τίγρεις φορείς του ιού του Δυτικού Νείλου.


Παράκληση, λοιπόν, στις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου να κάνουν την μικρή δαπάνη-παρέμβαση στο οδόστρωμα της οδού Πλ. Κύπρου προκειμένου να αισθάνονται ασφαλείς οι περίοικοι της πλατείας.


Επίσης, παρακαλώ εάν υπάρχει πρόθεση παρέμβασης αυτή να γίνει σύντομα ώστε να μειωθεί στο ελάχιστο η πιθανότητα λοιμώξεων. Άλλωστε στα μέσα Φθινοπώρου τα κουνούπια φεύγουν μόνα τους!    

Δεν υπάρχουν σχόλια: