Αναζήτηση

Δευτέρα, 1 Ιουλίου 2013

ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΡΚΟ ΤΟΥ ΙΛΙΣΟΥ (Ένα όραμα για τον Δήμο μας…) ΜΕΡΟΣ ΔΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ


Γράφουν οι
Γιάννης Κεχρής
Γενικός Χειρουργός – Εντατικολόγος
Δημοτικός σύμβουλος Παπάγου – Χολαργού
Βαγγέλης Γυφτοδήμος
Τοπογράφος Μηχανικός Ε.Δ.Ε.
Λουκάς Στεφάνου 
Δικηγόρος

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ - ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

Αγία Ελεούσα: Οικολογικό και αρχαιολογικό Πάρκο 

Οι παρεμβάσεις αφορούν την ευρύτερη περιοχή μεταξύ Αττικής Οδού, Αναστάσεως και Ανατολής που περιλαμβάνει την ΕΥΔΑΠ, το Κορακοβούνι και την Αγία Ελεούσα. Η περιοχή έχει υποβαθμιστεί περιβαλλοντολογικά λόγω της πρόσφατης καταστροφής από την πυρκαγιά του 2007, των αυθαίρετων κτισμάτων της ΕΥΔΑΠ, των παράνομων περιφράξεων διαφόρων καταπατητών δημόσιας γης, της εναπόθεσης μπαζών σε διάφορα σημεία και των παράνομων και επικίνδυνων δραστηριοτήτων μηχανοκίνητης δίτροχης οδήγησης (motocross).

Έτσι επιβάλλονται τα ακόλουθα:   

Άμεση επιστροφή των καταπατημένων εκτάσεων της ΕΥΔΑΠ.  Η ΕΥΔΑΠ, όπως αναφέρθηκε, έχει επεκταθεί παρανόμως καταπατώντας έκταση περίπου 10 στρεμμάτων από έναν χώρο 1650 τ.μ. που της παραχωρήθηκε από το Υπουργείο Γεωργίας την δεκαετία του 1960. Η ΕΥΔΑΠ είναι πλέον μια ιδιωτική εταιρία ενταγμένη στο Χρηματιστήριο και οι καταπατημένες περιοχές αυξάνουν παρανόμως την περιουσία της εταιρίας. Η έκταση που έχει καταπατήσει δεν χρησιμοποιείται άμεσα για την ύδρευση αλλά για γραφεία, αποθήκες κλπ.

Ο Δήμος θα πρέπει να φροντίσει να αποδοθούν οι καταπατημένες εκτάσεις της ΕΥΔΑΠ σε δημόσια χρήση χρησιμοποιώντας κάθε μορφή νόμιμης διεκδίκησης.

Η απελευθέρωση αυτής περιοχής θα συνδέσει το Δάσος του Υμηττού με τον αστικό δίκτυο του Χολαργού. 

Άμεση απομάκρυνση όλων των παράνομων περιφράξεων. Όπως ήδη αναφέρθηκε, ο Δήμος Χολαργού απομάκρυνε το 2007 τις περισσότερες από αυτές τις περιφράξεις. Συνεχίζουν όμως να υπάρχουν σε διάφορα σημεία τμήματα περιφράξεων (συρματοπλέγματα) που  θα πρέπει να απομακρυνθούν.

Εξυγίανση της περιοχής. Θα πρέπει να καθαριστεί η περιοχή από μπάζα και άλλα σκουπίδια. 

Ανάδειξη των αρχαιολογικών ευρημάτων της περιοχής. Θα πρέπει να διαμορφωθούν διαδρομές που θα αναδείξουν τα αρχαιολογικά ευρήματα. 

Συμβατή με το φυσικό περιβάλλον διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου στο εκκλησάκι της Αγ. Ελεούσας. 

Εντοπισμός και ενεργοποίηση πηγής του Ιλισού λίγα μέτρα ανατολικά από το εκκλησάκι της Αγ. Ελεούσας. Υπάρχουν αναφορές για πηγή του Ιλισού στην περιοχή αυτή. Μαρτυρίες μάλιστα παλιών Χολαργιωτών επιβεβαιώνουν αυτές τις αναφορές. Ανάδειξη αυτής της πηγής με ταυτόχρονη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου της Αγ. Ελεούσας θα αναπλάσει την περιοχή της Αγ. Ελεούσας. 

Απαγόρευση των αυτοσχέδιων αγώνων και προπονήσεων μηχανοκίνητης δίτροχης οδήγησης (motocross) που γίνονται στην περιοχή. 

Ευρεία αναδάσωση και δεντροφύτευση όλης της περιοχής ώστε να αποκατασταθεί το φυσικό περιβάλλον μετά την καταστροφική πυρκαγιά του 2007 και να αποκατασταθεί η βλάστηση στα σημεία που λείπει.
                 
Η ευρεία δενδροφύτευση, ήπιες παρεμβάσεις όπως η δημιουργία μονοπατιών, παγκακιών κ.α., η ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου της Αγ. Ελεούσας, η ανάδειξη των αρχαιολογικών ευρημάτων της περιοχής, η ενεργοποίηση της πηγής του Ιλισού στην Αγ Ελεούσα, η απομάκρυνση συρματοπλεγμάτων, μπαζών και σκουπιδιών, ο περιορισμός της ΕΥΔΑΠ θα  δημιουργήσουν ένα δάσος  παρόμοιο με το αισθητικό δάσος της Καισαριανής. Η περιοχή κάτω από την Αττική Οδό, πάνω από την Μακεδονίας, Ανατολής και Ναυαρίνου και γύρω από την ΕΥΔΑΠ δεν είναι πυκνοφυτεμένη. Με παρεμβάσεις όμως σαν τις παραπάνω, μπορεί να μετατραπεί σε ένα πραγματικό παράδεισο όπως είναι το αισθητικό δάσος της Καισαριανής. Μια τέτοια εξέλιξη, η δημιουργία δηλαδή ενός οικολογικού και αρχαιολογικού πάρκου θα αποθαρρύνει όλους τους επίδοξους καταπατητές στο μέλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια: