Αναζήτηση

Δευτέρα, 1 Ιουλίου 2013

ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΡΚΟ ΤΟΥ ΙΛΙΣΟΥ (Ένα όραμα για τον Δήμο μας…) ΜΕΡΟΣ Γ
ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ


Γράφουν οι
Γιάννης Κεχρής
Γενικός Χειρουργός – Εντατικολόγος
Δημοτικός σύμβουλος Παπάγου – Χολαργού
Βαγγέλης Γυφτοδήμος
Τοπογράφος Μηχανικός Ε.Δ.Ε.
Λουκάς Στεφάνου 
Δικηγόρος

NOMIKO ΚΑΘΕΣΤΩΣ

Άνωθεν Ναυαρίνου – Ανατολής – Χατζηκωνσταντή (Ζώνη Α Υμηττού)
               
Όπως ήδη αναφέρθηκε, μετά την έκδοση του ΠΔ για τον «καθορισμό μέτρων προστασίας του όρους Υμηττού και των Μητροπολιτικών Πάρκων Γουδή-Ιλισίων» (ΦΕΚ Δ’ 187/16-6-2011) η περιοχή νοτίως των οδών Χατζηκωνσταντή, Ανατολής και Ναυαρίνου βρίσκεται εντός της «Ζώνης Α, ζώνης απολύτου προστασίας της φύσης και των μνημείων του Υμηττού». Στην «ζώνη Α» επιδιώκεται και εξασφαλίζεται η απόλυτη προστασία της φύσης, των οικοτόπων, των ειδών χλωρίδας και πανίδας και η οικολογικά συμβατή ανάδειξη των ιδιαίτερων φυσικών, γεωλογικών και ιστορικών χαρακτηριστικών του Υμηττού. Στη «ζώνη Α» επιτρέπονται μόνο χρήσεις που είναι συμβατές ή κρίνονται απαραίτητες για τις ανάγκες προστασίας της περιοχής, όπως ιδίως έργα αντιπυρικής προστασίας, πυροσβεστικοί κρουνοί, εργασίες δασικής διαχείρισης, χάραξη μονοπατιών και ποδηλατικών διαδρομών. Εντός της «ζώνης Α» απαγορεύεται κάθε είδους δόμηση.

Μετά την Αργυροκάστρου (Πυρήνας Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή)

                 
Το τμήμα κοίτης του Ιλισού παράλληλα της οδού Μπλέσσα και της οδού Στ. Μπαλωμένου  εντός  του αστικού ιστού του Δήμου Παπάγου - Χολαργού, όπως και το κομμάτι της κοίτης του Ιλισσού πέρα από τα όρια του αστικού ιστού του Δήμου Παπάγου – Χολαργού εντός των ορίων του Δήμου Αθηναίων εντάσσεται στον πυρήνα του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή (ζώνη Δ1 Γουδή). Στον πυρήνα του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή (ζώνη Δ1 Γουδή) εντάσσεται το «Άλσος Ιλισού».  Θεωρείται δασική έκταση υπαγόμενη στη δασική νομοθεσία. Απαγορεύεται πλήρως η δόμηση. Εντός του χώρου επιτρέπονται χρήσεις δασικής αναψυχής όπως η δημιουργία ήπιων διαμορφώσεων για την εξυπηρέτηση των προβλεπόμενων χρήσεων, (καθιστικά δασικού τύπου, κιόσκια, τοιχάκια, διαμορφώσεις του φυσικού εδάφους, χωμάτινα μονοπάτια, κλπ.), σύμφωνες με τις προβλέψεις της δασικής νομοθεσίας. Ειδικά στον χώρο του ρέματος επιτρέπονται διαμορφώσεις δασικού χαρακτήρα που θα εξασφαλίζουν όρους ασφαλείας, χωρίς να προσβάλλουν την αισθητική του τοπίου (μονοπάτια με ξύλινους φράκτες). Ο χώρος θα πρέπει να παραμένει πλήρως προσβάσιμος στο κοινό με πλήρη απαγόρευση της κίνησης και στάθμευσης μηχανοκίνητων οχημάτων. Η συνολική έκταση προτείνεται από τον ΟΡΣΑ να παραχωρηθεί στον Δήμο μας ως το 2015.

                 
Παρομοίως και το «Άλσος Ανάδειξης του Αττικού Τοπίου – Κήπος του Ιπποκράτη», βορείως του Στρατόπεδου Φακίνου εντάσσεται στον πυρήνα του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή (ζώνη Δ1 Γουδή).

Δεν υπάρχουν σχόλια: