Αναζήτηση

Κυριακή, 2 Ιουνίου 2013

Σεμινάρια στην Καρδιοαναπνευστική Αναζωογόνηση (CPR), ο Δήμος μας και ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης





Γράφει ο
Γιάννης Κεχρής,

Γενικός Χειρουργός – Εντατικολόγος,

Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου 
Υγειονομικών Χολαργού – Παπάγου

Δημοτικός Σύμβουλος Παπάγου – Χολαργού



Την  Κυριακή 9 Ιουνίου, μεταξύ 10:00-14:00, στο Δημοτικό Καφέ ο «Πολιτιστικός Σύλλογος Υγειονομικών Χολαργού – Παπάγου» διοργανώνει Σεμινάρια στην Καρδιοαναπνευστική Αναζωογόνηση (CPR) σε παιδιά και ενήλικες για το κοινό. Παρακάτω παραθέτω την πρόσκληση του «Πολιτιστικού Συλλόγου Υγειονομικών Χολαργού – Παπάγου»,  λίγα λόγια για την Καρδιακή Ανακοπή και την αντιμετώπισή της, όπως επίσης επισημάνσεις για την ως τώρα δράση του Δήμου μας και τον ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για το συγκεκριμένο θέμα γενικότερα.



Ανακοίνωση του Πολιτιστικού Συλλόγου Υγειονομικών 
Χολαργού - Παπάγου


ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ



O Πολιτιστικός Σύλλογος Υγειονομικών Χολαργού – Παπάγου διοργανώνει Ανοιχτή Εκπαίδευση στην Καρδιοαναπνευστική Αναζωογόνηση (CPR) σε παιδιά και ενήλικες. Τα σεμινάρια περιλαμβάνουν επίδειξη και πρακτική εξάσκηση σε προπλάσματα (κούκλες εκπαίδευσης) και χρήση αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή. Απευθύνονται στο ευρύ κοινό και θα πραγματοποιηθούν την  Κυριακή 9 Ιουνίου, μεταξύ 10:00-14:00, στο Δημοτικό Άλσος – Δημοτικό Καφέ (έναντι Δημαρχείου Χολαργού). Θα υπάρχουν τρεις ξεχωριστές ομάδες έμπειρων Υγειονομικών – Πιστοποιημένων Εκπαιδευτών («APLS HELLAS» και «Ελληνική Εταιρία Επείγουσας Προνοσοκομειακής Φροντίδας»), οι δύο για ενήλικες και η μία για παιδιά. Κάθε συνεδρία εκπαίδευσης – εξάσκησης θα διαρκεί περίπου 15 - 20 λεπτά.


Η πρωτοβουλία αυτή του Πολιτιστικού Συλλόγου Υγειονομικών Χολαργού – Παπάγου εντάσσεται στην εκδήλωση «Ημέρα Συλλόγων Παπάγου - Χολαργού» που διοργανώνουν οι τοπικοί Σύλλογοι του Δήμου μας υπό την αιγίδα του Δήμου Παπάγου - Χολαργού που θα πραγματοποιηθεί την ίδια ημέρα και στον ίδιο χώρο.





     Ο Πρόεδρος                             Η Γεν. Γραμματέας                     
  Γιάννης Κεχρής                        Παναγιώτα Παρασκευά



Καρδιακή Ανακοπή, Καρδιοαναπνευστική Αναζωογόνηση και Απινίδωση
 

Τι είναι καρδιακή ανακοπή;


Είναι η κατάσταση στην οποία η καρδιά αιφνίδια σταματά να λειτουργεί και αποτυγχάνει να προωθήσει το αίμα, με αποτέλεσμα ο εγκέφαλος και άλλα σημαντικά όργανα να μην αιματώνονται και επομένως να μη φτάνει σε αυτά το οξυγόνο. Μετά από 3 λεπτά χωρίς οξυγόνο, ο εγκέφαλος έχει ήδη υποστεί μη αναστρέψιμη βλάβη. Σε 5 περίπου λεπτά αν η κατάσταση δεν αντιμετωπιστεί, επέρχεται ο θάνατος.


Ποια είναι τα αίτια της καρδιακής ανακοπής;

Υπάρχουν δύο κύριοι μηχανισμοί καρδιακής ανακοπής: Η κοιλιακή μαρμαρυγή, που είναι συχνότερη, και η ασυστολία.


Στην κοιλιακή μαρμαρυγή, οι κοιλίες (δηλαδή οι κατώτερες κοιλότητες της καρδιάς) συστέλλονται με ένα ασυντόνιστο και αποδιοργανωμένο τρόπο, εμποδίζοντας την καρδιά να αντλήσει το αίμα. Συχνότερη αιτία είναι η στεφανιαία νόσος που εκδηλώνεται συνήθως ως έμφραγμα μυοκαρδίου. Άλλα αίτια κοιλιακής μαρμαρυγής μπορεί να είναι η ηλεκτροπληξία, ο πνιγμός, και η διατατική μυοκαρδιοπάθεια.


Η ασυστολία είναι η κατάσταση στην οποία η καρδιά σταματά να συστέλλεται. Κάποια αίτια της ασυστολίας είναι η μαζική αιμορραγία και η ασφυξία.


Ποια είναι τα συμπτώματα της καρδιακής ανακοπής;

Το άτομο χάνει αμέσως τις αισθήσεις του και καταρρέει. Τα χείλη και τα δάκτυλα μελανιάζουν από την έλλειψη οξυγόνωσης. Η αναπνοή και η καρδιά σταματούν.


Ποια είναι η αντιμετώπιση της καρδιακής ανακοπής;

Οποιοσδήποτε βρίσκεται μπροστά τη στιγμή της ανακοπής, πρέπει να φωνάξει για βοήθεια και έπειτα να ξεκινήσει κατευθείαν καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση (τεχνητή αναπνοή και μαλάξεις). Αν είναι περισσότερα του ενός άτομα παρόντα, το ένα θα αναζητήσει ιατρική βοήθεια (τηλέφωνο στο 166) και το άλλο θα ξεκινήσει την καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση.


Όταν φτάσει η ιατρική ομάδα, θα κάνει ΗΚΓ για να διαπιστώσει αν η ανακοπή οφείλεται σε κοιλιακή μαρμαρυγή ή ασυστολία. Η κοιλιακή μαρμαρυγή μπορεί να αντιμετωπιστεί με χορήγηση ηλεκτρικού σοκ (απινίδωση) στην καρδιά από ειδική συσκευή, τον απινιδωτή. Επειδή η πιο συχνή αιτία της καρδιακής ανακοπής είναι η κοιλιακή μαρμαρυγή, η άμεση εφαρμογή απινίδωσης μπορεί να είναι σωτήρια.


Τον απινιδωτή τον διαθέτει και χειρίζεται η ιατρική ομάδα ανάνηψης, υπάρχουν όμως και απινιδωτές, οι  Αυτόματοι Εξωτερικοί Απινιδωτές (A.E.Α.), που μπορούν να χρησιμοποιηθούν και από μη επαγγελματίες υγείας. Αυτοί είναι απλές συσκευές που αναλύουν αυτόματα τον καρδιακό ρυθμό και αν διαγνώσουν κάποιο πρόβλημα το οποίο χρήζει απινίδωσης, τότε προχωρούν στην απινίδωση. Με ελάχιστη εκπαίδευση μπορούν να χρησιμοποιηθούν εύκολα και ακίνδυνα από οποιονδήποτε. Για τη χρήση A.E.Α. στην Ελλάδα δεν απαιτείται από το νόμο ο χρήστης να είναι επαγγελματίας στο χώρο της υγείας. Η χρήση του είναι ακίνδυνη, αφού αν ο αυτόματος εξωτερικός απινιδωτής ανιχνεύσει κανονικό καρδιακό ρυθμό σε καμία περίπτωση δεν επεμβαίνει και πέφτει σε αδράνεια.


Ποια είναι η πρόγνωση;

Αν η ανάνηψη του ατόμου γίνει έγκαιρα, στα πρώτα λεπτά μετά την ανακοπή, υπάρχει σημαντική πιθανότητα επιτυχίας. Η πρόγνωση εξαρτάται κυρίως από τον χρόνο καθυστέρησης και την υποκείμενη αιτία. Κάθε δευτερόλεπτο καθυστέρησης στην έναρξη της καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης επιδρά δραματικά στην τελική έκβαση.


Επίσης, όσο πιο γρήγορα εφαρμοστεί απινίδωση, αν χρειάζεται, τόσο καλύτερη είναι η πρόγνωση. Αν στον χώρο της ανακοπής δεν υπάρχει αυτόματος εξωτερικός απινιδωτής θα πρέπει να συνεχιστεί η προσπάθεια καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης (μαλάξεις και τεχνητή αναπνοή) έως ότου προσέλθει η ομάδα ανάνηψης και εφαρμόσει απινίδωση. Αν υπάρχει αυτόματος εξωτερικός απινιδωτής θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί άμεσα από οποιονδήποτε πολίτη γνωρίζει την λειτουργία του.


Η Δράση του Δήμου μας τα τελευταία πέντε χρόνια

Στις 23 Φεβρουαρίου 2008 πραγματοποιήθηκε από την A.P.L.S Hellas στους Παιδικούς Σταθμούς του Δήμου Χολαργού, ημερίδα με θέμα «Βασική υποστήριξη της ζωής και επείγοντα παιδιατρικά προβλήματα». Την πρωτοβουλία πήραν ο υποφαινόμενος, που ήταν τότε Πρόεδρος των Παιδικών Σταθμών Χολαργού και η Οδοντίατρος κ. Μαριλίτα Κτιστάκη, που ήταν τότε Αντιπρόεδρος των Παιδικών Σταθμών Χολαργού και είναι τώρα Αντιπρόεδρος του ΔΟΚΜΕΠΑ. Στην φωτογραφία αποτυπώνεται στιγμιότυπο από την ημερίδα τότε.
 
Από τότε ανάλογες ημερίδες – σεμινάρια έχουν πραγματοποιηθεί περιορισμένα σε μικρές ομάδες του πληθυσμού όπως στους Παιδικούς Σταθμούς, στο ΚΑΠΗ, σε σχολεία τόσο από την προηγούμενη όσο και από την τωρινή Διοίκηση. Το σεμινάριο της Κυριακής που διοργανώνει ο «Πολιτιστικός Σύλλογος Υγειονομικών Χολαργού – Παπάγου» αποσκοπεί ακριβώς στην επέκταση της εκπαίδευσης στον γενικό πληθυσμό.

Ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης
Περισσότεροι από 1,000,000 άνθρωποι χάνουν την ζωή τους καθημερινά στην Ευρωπαϊκή Ένωση από καρδιακή ανακοπή και αυτός ο τραγικός αριθμός αυξάνεται συνεχώς λόγω του «δυτικού τρόπου ζωής (καθιστική ζωή, κάπνισμα, διατροφή, κ.α.)».

Από όλα τα παραπάνω συνάγεται αβίαστα το συμπέρασμα για το πόσο απαραίτητη είναι η εκπαίδευση του πληθυσμού στη καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση (CPR) και στην χρήση του Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή όπως επίσης και στον εξοπλισμό των δημόσιων χώρων με απλούς στην χρήση απινιδωτές. Το κόστος είναι ελάχιστο (μικρότερο από 2.000 € για κάθε A.E.Α.). Εκατοντάδες συνάνθρωποί μας θα μπορούσαν να είχαν σωθεί από βέβαιο θάνατο, αν είχε υλοποιηθεί μία τέτοια πολιτική τοπικά από κάθε ξεχωριστά δήμο.  

Είναι απαραίτητο ο Δήμος μας να προνοήσει για την αγορά και τοποθέτηση σε σημεία μαζικής συνάθροισης, όπως εκκλησίες, αθλητικούς χώρους, σχολεία, εμπορικά κέντρα κ.α. και να εκπαιδεύσει μαζικά τον πληθυσμό.







Δεν υπάρχουν σχόλια: