Αναζήτηση

Παρασκευή, 28 Ιουνίου 2013

ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΡΚΟ ΤΟΥ ΙΛΙΣΟΥ (Ένα όραμα για τον Δήμο μας…) ΜΕΡΟΣ ΒΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣΓράφουν οι:
Γιάννης Κεχρής
Γενικός Χειρουργός – Εντατικολόγος
Δημοτικός σύμβουλος Παπάγου – Χολαργού
Βαγγέλης Γυφτοδήμος
Τοπογράφος Μηχανικός Ε.Δ.Ε.
Λουκάς Στεφάνου 
Δικηγόρος


ΣΚΟΠΟΣ

               
Η δημιουργία μιας ζώνης πλούσιας βλάστησης που θα περιβάλλει την πόλη μας στα όρια της με τον Υμηττό και θα διεισδύει εντός του αστικού πολεοδομικού χώρου θα αναβαθμίσει την ευρύτερη περιοχή βιοκλιματικά και περιβαλλοντολογικά, θα προσφέρει δυνατότητες εναλλακτικής μετακίνησης και ψυχαγωγίας και θα αναδείξει την φυσική ομορφιά και ιστορία της περιοχής. Η «διείσδυση» αυτής της ζώνης πρασίνου εντός της αστικού περιβάλλοντος σε συγκεκριμένα σημεία θα δημιουργήσει «διαδρόμους» και «νησίδες» πρασίνου, θα ενοποιήσει το αστικό πράσινο με το δάσος του Υμηττού, θα βελτιώσει το μικροκλίμα και θα αναβαθμίσει αισθητικά την πόλη.

ΓΕΝΙΚΑ
                 
Το Πάρκο ξεκινά από την περιοχή στα όρια του Δήμου μας με τον Υμηττό ακριβώς άνωθεν των οδών Ανατολής και Ναυαρίνου στον Χολαργό και Χατζηκωνσταντή στον Παπάγο. Αποτελεί μια «ζώνη» πρασίνου με νότιο-δυτική κατεύθυνση από τον Χολαργό προς τον Παπάγο. Επεκτείνεται δυτικά και μετά την Αργυροκάστρου εντός του οικιστικού ιστού του Παπάγου κατά μήκος της κοίτης του Ιλισού φτάνοντας ως την Κατεχάκη και το Στρατόπεδο Φακίνου. Στο Πάρκο εντάσσεται και η περιοχή βόρεια από το Στρατόπεδο Φακίνου μεταξύ των μεγάλων νοσοκομείων της περιοχής και του οικιστικού ιστού του Παπάγου.

                 
Περιοχή άνωθεν της Ναυαρίνου – Ανατολής – Χατζηκωνσταντή / Παραποτάμια περιοχή Ιλισού

                
Το κομμάτι αυτής της «ζώνης» στον Χολαργό εντοπίζεται άνωθεν της Ανατολής και Ναυαρίνου, συμπεριλαμβάνει τη ευρύτερη περιοχή της ΕΥΔΑΠ – Αγ. Ελεούσας – Κορακοβουνίου μεταξύ Ανατολής - Ναυαρίνου, Αττικής Οδού (Περιφερειακής Υμηττού) και Αναστάσεως. Επεκτείνεται βόρειο-ανατολικά κατά μήκος της Νεαπόλεως στην Αγ. Παρασκευή. Συνέχεται μέσω πολλαπλών μονοπατιών με το δάσος του Υμηττού και χωρίζεται από αυτό από την Αττική Οδό (Περιφερειακή Υμηττού).

                 
Το κομμάτι αυτής της «ζώνης» στον Παπάγο εντοπίζεται άνωθεν της Χατζηκωνσταντή και αποτελεί  ουσιαστικά την παραποτάμια περιοχή της κοίτης του Ιλισού ποταμού. Με μονοπάτια συνδέεται με την Μονή του Αγ. Ι. Θεολόγου. Μετά την Αργυροκάστρου διεισδύει δυτικά εντός του οικιστικού ιστού στον Παπάγο, κατά μήκος της Γ. Μπλέσσα και φτάνει ως την Πίνδου. Μετά την Πίνδου πορεύεται παράλληλα με την οδό Στ. Μπαλοδήμου ως την Κατεχάκη. Επεκτείνεται και μετά την  Κατεχάκη  έως το πάρκο του Γ. Παπανδρέου στον Ζωγράφο.

                 
Πυρκαγιά 25ης Αυγούστου 2007                

Η πυρκαγιά της 25ης Αυγούστου 2007 ξεκίνησε από την περιοχή του Τένις Club του Χολαργού επεκτάθηκε νότιο-δυτικά στην περιοχή της Αγ. Ελεούσας έως την Αττική Οδό και πέρασε απέναντι, διαμέσου της Αναστάσεως, στην περιοχή του Παπάγου, καίγοντας το  Τένις Club του Παπάγου, φτάνοντας στα όρια του οικιστικού ιστού.

                 
ΕΥΔΑΠ

                 
Οι κτιριακές εγκαταστάσεις της ΕΥΔΑΠ βρίσκονται νοτίως της Ανατολής και ανατολικά της Αναστάσεως. Η ΕΥΔΑΠ έχει επεκταθεί παρανόμως καταπατώντας έκταση περίπου 10 στρεμμάτων από έναν χώρο 1650 τ.μ. που της παραχωρήθηκε από το Υπουργείο Γεωργίας την δεκαετία του 1960. Επίσης, έχει μπαζώσει το ρέμα των πηγών του Ιλισού συμβάλλοντας στο να στερέψει η πηγή του.

                 
Αγία Ελεούσα – Περιοχή Κάτωθεν Αττικής Οδού

                 
Αγ. Ελεούσα
Νότια της ΕΥΔΑΠ βρίσκεται το εκκλησάκι της Αγ. Ελεούσας.  Η ευρύτερη περιοχή διεκδικείται από την Εκκλησία της Ελλάδας. Στο παρελθόν είχε εκφραστεί η σκέψη για δημιουργία Συνοδικού Εκκλησιαστικού Κέντρου. Πρόσφατα κόπηκαν τα πευκάκια με τα οποία είχε αναδασωθεί η περιοχή και φυτεύτηκαν αντί αυτών ελιές με προφανή στόχο την εμφάνιση πράξεων νομής από τους επίδοξους καταπατητές της περιοχής.

                 
Μεταξύ της Αττικής Οδού και της Αγ. Ελεούσας, η περιοχή διεκδικείται από ιδιώτες. Μάλιστα υπήρξαν δικαστικές αντεγκλήσεις μεταξύ του Δήμου Χολαργού και των επίδοξων διεκδικητών. Παράνομες περιφράξεις με συρματοπλέγματα «τεμαχίζουν»  την περιοχή. Στις 17 Οκτωβρίου 2007 ο Δήμος Χολαργού απομάκρυνε τις περισσότερες από αυτές τις περιφράξεις συμπεριλαμβανόμενης και της περίφραξης γύρω από το εκκλησάκι της Αγ. Ελεούσας. Δικαστική αντιπαράθεση υπήρξε στην συνέχεια μεταξύ του πρώην Δημάρχου Χολαργού κ. Νικολάου των καλογριών που λειτουργούν την Αγ. Ελεούσα και κάποιων επίδοξων διεκδικητών της περιοχής.

                 
Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη περιοχή πλήγηκε από την φωτιά του καλοκαιριού του 2007. Η ίδια περιοχή χρησιμοποιείται συχνά για προπόνηση και αυτοσχέδιους αγώνες μηχανοκίνητης δίτροχης οδήγησης (motocross). Έχει επίσης, προταθεί η δημιουργία υπαίθριου θεάτρου από το Τοπικό Συμβούλιο Νέων Χολαργού.

                 
Η περιοχή Αγ. Ελεούσα – Κορακοβούνι  έχει αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Κατά τις έρευνες των αρχαιολόγων από την Β' εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων, έχουν εντοπιστεί λαξευτά ορύγματα που σχετίζονται με αρχαία υδραυλικά έργα. Επίσης, στην κορυφή του λόφου Κορακοβούνι σώζονται τοίχοι και ενδείξεις κατοίκησης της πρωτοελλαδικής περιόδου, ενώ διακρίνονται ερείπια από κτήρια της βυζαντινής ή της μεταβυζαντινής περιόδου. Οι αρχαιολόγοι υποστηρίζουν ότι τα υδραυλικά έργα συνδέονται με τον αρχαίο ποταμό Ιλισό και ήταν σύστημα περισυλλογής υδάτων. Υπήρχαν προτάσεις Βουλευτών της περιοχής μας να αναγνωριστούν και να κηρυχθούν οι περιοχές αυτές ως αρχαιολογικό και οικολογικό πάρκο.

                 
Ιλισός Ποταμός

                 
Η κοίτη του Ιλισού ξεκινά λίγα μέτρα νοτιο-δυτικά της Αναστάσεως, άνωθεν (νότια) και παράλληλα της Χατζηκωνσταντή. Ο Ιλισός ή Ιλισσός ή Ειλισσός «εμφανίζεται» πρώτη φορά σε επιγραφές τον 5ο αιώνα π.Χ ως «Ηιλισός», ήταν ο ένας από τους δύο ποταμούς της Αθήνας που πήγαζε από τις βορειοδυτικές πλαγιές του Υμηττού και χυνόταν στο Φάληρο. Οι αρχαίοι πίστευαν πως στις όχθες του κατοικούν οι Μούσες και κοντά στο βωμό των Ιλισιάδων (στις Μούσες), κάτω από έναν πλάτανο, δίδασκε ο Σωκράτης τους μαθητές του. Ο ποταμός χρησίμευε ως ένα φυσικό όριο της πόλης, διαδραματίζοντας έτσι σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της ζωής των αρχαίων Αθηναίων.

               
Ένα σκέλος του Ιλισού ξεκίναγε από την περιοχή κοντά στον σημερινό μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, και άλλο κοντά στην Καισαριανή. Κοντά, στο μικρό ναό της Αγίας Ελεούσας, υπάρχει ένα παλαιό υδραγωγείο, άρα εικάζεται ότι πηγή θα πρέπει να υπήρχε και κοντά στην Αγ. Ελεούσα – Κορακοβούνι.  

                 
Η κοίτη του άλλοτε ιερού ποταμού ξεκίνησε να καλύπτεται επί Μεταξά («Θάπτομεν τον Ιλισόν») στα τέλη της δεκαετίας του '30 και ολοκληρώθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1960. Τα μόνα σημεία της κοίτης που δεν έχουν καλυφθεί, αλλά είναι εγκαταλελειμμένα είναι μερικές εκατοντάδες μέτρα στο ύψος της Καλλιθέας, ένα τμήμα μετά την Κατεχάκη ως του Ζωγράφου και ένα μεγάλο μέρος του αρχικού τμήματος της κοίτης στον Παπάγο (παράλληλα με τις Χατζηκωνσταντή, Μπλέσσα, Μπαλοδήμου) έως την Κατεχάκη.

                 
Το αρχικό τμήμα του ρέματος του Ιλισού παράλληλα με την Χατζηκωνσταντή λίγα μέτρα μετά την Αναστάσεως έως την Αργυροκάστρου έχει πληγεί σε διάφορα σημεία από την πρόσφατη πυρκαγιά του 2007.

                
Όλο το τμήμα της κοίτης του Ιλισού παράλληλα της οδού Μπλέσσα και της οδού Στ. Μπαλωμένου περιβάλλεται από πυκνή βλάστηση, διαθέτει διαμορφωμένο διάδρομο περιπάτου και ανήκει διοικητικά στον Δήμο Παπάγου - Χολαργού.

                
 Άλσος Ιλισού

                 
Το τμήμα της κοίτης του Ιλισού πριν την Κατεχάκη ανήκει διοικητικά στον Δήμο Αθηναίων, υπογειοποιείται πριν την Κατεχάκη για να επανεμφανιστεί στην απέναντι πλευρά. Η ευρύτερη περιοχή γύρω από το κομμάτι της κοίτης του Ιλισού πριν την Κατεχάκη, μεταξύ της Πίνδου και της περίφραξης του στρατοπέδου Φακίνου ανήκει διοικητικά και στους δύο Δήμους Παπάγο – Χολαργό και Δήμο Αθηναίων με διοικητικό όριο μεταξύ των δύο Δήμων την οδό Μπαλοδήμου. Αυτή η περιοχή βρίσκεται σε κατάσταση εγκατάλειψης με σχεδόν πλήρη ανυπαρξία ουσιαστικής βλάστησης και έχει μετατραπεί σε χώρο στάθμευσης φορτηγών. Παλαιότερα υπήρξε η πρόταση – ιδέα στο χώρο βορείως της Μπαλοδήμου που ανήκει διοικητικά στον Δήμο Αθηνών για την δημιουργία πάρκου κυκλοφοριακής αγωγής.  Ο Οργανισμός Αθήνας έχει προτείνει την λειτουργική ενοποίηση αυτού του χώρου ως «Άλσους Ιλισού» και την πλήρη ένταξή του στο σχέδιο πόλης του Παπάγου (Παπάγου – Χολαργού).

               
«Άλσος Ανάδειξης του Αττικού Τοπίου – Κήπος του Ιπποκράτη»

                 
Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει για την περιοχή βορείως του Στρατοπέδου Φακίνου που ορίζεται μεταξύ του Στρατοπέδου Φακίνου, του Φυτωρίου του Δήμου Αθηνών, του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών, του Νοσοκομείου Σωτηρία, της Κύπρου, της Ιωνίας και της Νευροκοπίου. Εντός αυτής της περιοχής, στα όριά της επί της οδού Ιωνίας βρίσκονται το Γυμνάσιο – Λύκειο Παπάγου, η οικοδομή του Ιδρύματος Ελληνικής Ιατρικής Βιβλιοθήκης και το 1ο Δημοτικό Παπάγου. Επίσης εντός αυτής της περιοχής, στα όριά της επί της Νευροκοπίου βρίσκεται το Αθλητικό Κέντρο - Κέντρο Νεότητας Παπάγου.

                 
Η περιοχή αυτή περιλαμβάνει μεταξύ του στρατοπέδου, του φυτωρίου, του νοσοκομείου «Σωτηρία», των σχολείων Παπάγου και του κέντρου νεότητας Παπάγου μια μεγάλη έκταση αδόμητου δημόσιου κοινόχρηστου χώρου που καλύπτεται σε πολλά σημεία από πυκνό πευκοδάσος και σε άλλα αποτελεί χορτολιβαδική έκταση. Η περιοχή αυτή ανήκει στους Δήμους Αθηναίων, Παπάγου – Χολαργού, Σωτηρία, ΑΟΟΑ. Ο Οργανισμός Αθήνας προτείνει την λειτουργική ενοποίηση αυτής της έκτασης με την δημιουργία του «Άλσους Ανάδειξης του Αττικού Τοπίου – Κήπος του Ιπποκράτη».  

                 
Το Στρατόπεδο Φακίνου διαχωρίζει τεχνητά το «Άλσος Ιλισού» από το «Άλσος Ανάδειξης του Αττικού Τοπίου – Κήπος του Ιπποκράτη»

Δεν υπάρχουν σχόλια: