Αναζήτηση

Τρίτη, 18 Ιουνίου 2013

Δημοτικός Θερινός Κινηματογράφος Χολαργού


Γράφει ο
Νάσος Πορτελάνος
Μέλος του ΔΣ 
Σχολικής Επιτροπής
Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης
 
Ο Δημοτικός Θερινός Κινηματογράφος Χολαργού (ΔΘΚΧ) αποτελεί ένα επιτυχημένο θεσμό τα τελευταία χρόνια στο Δήμο μας. 

Ο ΔΘΚΧ από το έτος 1990 λειτουργεί στον αύλειο χώρο των 1ου – 6ου Δημοτικών Σχολείων Χολαργού, επί της οδού Περικλέους. Από το έτος 2011 ο ΔΘΚΧ λειτουργεί υπό την εποπτεία και ευθύνη του Δημοτικού Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Περιβάλλοντος (ΔΟΠΑΠ) και πριν από το 2011 του Πνευματικού Πολιτιστικού Κέντρου (ΠΠΚ) Χολαργού.


Για να λειτουργήσει ο ΔΘΚΧ, παραχωρεί ο ΔΟΠΑΠ και παλαιότερα το ΠΠΚ συγκεκριμένους χώρους των σχολείων (αύλειος χώρος, αίθουσα για εγκατάσταση μηχανής κινηματογράφου, χώρους υγιεινής κλπ). Προηγείται η Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Παπάγου – Χολαργού που με απόφαση της συγκατατίθεται στην παραχώρηση των συγκεκριμένων χώρων των σχολείων στον ΔΟΠΑΠ.

Όλα τα παραπάνω τα αναφέρω για να καταλάβετε γενικά τις διαδικασίες παραχώρησης.

Ως  μέλος του ΔΣ της Σχολικής Επιτροπής από την πλευρά της αντιπολίτευσης, στη συνεδρίαση της Σχολικής Επιτροπής στις 25 Μαΐου 2013  ψήφισα «λευκό».

Για την καλύτερη ενημέρωση των κατοίκων και δημοτών του Δήμου μας θα ήθελα  να αιτιολογήσω την «λευκή» μου ψήφο.

Καταρχήν μου είναι αδύνατον να φανταστώ το Χολαργό χωρίς θερινό σινεμά, έναν επιτυχημένο θεσμό που μας συντροφεύει τα καλοκαίρια εδώ και 20 χρόνια.
H υψηλής ποιότητας ψυχαγωγία που μας προσφέρει είναι απαραίτητο μέρος της ζωής μας.                                                                                       
Όμως στην συνεδρίαση της Σχολικής Επιτροπής με προβλημάτισαν τα ακόλουθα:

Πριν γίνει η συνεδρίαση της πρωτοβάθμιας , είχε αναρτηθεί στην διαύγεια προκήρυξη διαγωνισμού  από τον ΔΟΠΑΠ για εκμίσθωση του χώρου για τρία χρόνια. 
Πρώτα από όλα θα έπρεπε ο ΔΟΠΑΠ να έχει την σύμφωνη γνώμη της Σχολικής Επιτροπής, προτού να προχωρήσει σε διαγωνισμό για την εκμίσθωση του χώρου.

Επιπλέον, άποψη μου είναι, πως η σύμβαση θα έπρεπε να είναι σε πρώτη φάση ετήσια. Αυτό γιατί το σχολείο για παράδειγμα μπορεί να επιδιώξει χρήση του χώρου στην διάρκεια του επόμενου καλοκαιριού, ή μπορεί  ο ιδιώτης - ενοικιαστής να μην ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των όρων της εκμίσθωσης π.χ. φθηνό εισιτήριο ηχητικός εξοπλισμός, περιβάλλων χώρος και γενικά να μην αφήσει τον θεατή απόλυτα ικανοποιημένο.

Πιστεύω ότι θα μπορούσε η εκμίσθωση να είναι για ένα χρόνο και να υπάρχει μία οψιόν για συνεργασία για ένα ακόμη χρόνο εφόσον οι  αντισυμβαλλόμενοι είναι ικανοποιημένοι από την προηγούμενη συνεργασία.

Σχετικά με το αίτημα της δεύτερης αίθουσας που ζητήθηκε από τον ΔΟΠΑΠ, αν και δεν έχω λόγω να αμφισβητήσω την εξήγηση του ΔΟΠΑΠ και να πιστέψω τις εικασίες περί κυλικείου, ευελπιστώ μόνο να μην ζήσουμε τις περσινές αντιδικίες.

Δεν έχω γενικά πρόβλημα αν ο ΔΟΠΑΠ παραχωρήσει σε ιδιώτη τον κινηματογράφο, με την προϋπόθεση ότι θα εξασφαλίσει τα παραπάνω.

Εξάλλου, μην ξεχνάμε ότι ο ΔΟΠΑΠ λαμβάνει ενοίκιο από τον κινηματογράφο και γυρίζει πίσω τα χρήματα αυτά στον δημότη μέσα από τις αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες, συν ότι εξασφαλίζει και ποσό για την σχολική επιτροπή που γυρνάει πίσω στα σχολεία. Το σημαντικό έργο της κυρίας Αρβανίτη και του κύριου Βλάχου εδώ και δύο χρόνια βασίζεται και σε αυτά τα χρήματα. Δεν υπάρχουν σχόλια: