Αναζήτηση

Τετάρτη, 29 Μαΐου 2013

ΣΚΕΨΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟΥ ΠΑΠΑΓΟΥ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΟΥ ΧΟΛΑΡΓΟΥ


Σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο Παπάγου Χολαργού τους τελευταίους μήνες εναντιώθηκε στην απομάκρυνση της ΔΟΥ Χολαργού από τον Χολαργό.  Αποτέλεσμα ήταν η κεντρική Διοίκηση να ακυρώσει την αρχική της απόφαση για μεταφορά της ενοποιημένης ΔΟΥ, Χολαργού και Αγίας Παρασκευής, στην Αγία Παρασκευή. Έτσι τελικά, μετά από τις πιέσεις της τοπικής κοινωνίας προχώρησε η κυβέρνηση στην συγχώνευση των δύο ΔΌΥ, αλλά καθόρισε ως έδρα της ενοποιημένης ΔOY τον Χολαργό και εγκατάστησε την υπηρεσία στο κτήριο που στέγαζε την παλιά ΔΟΥ Χολαργού, στην οδό Ελ. Βενιζέλου, στον Χολαργό. Ονόμασε μάλιστα την ενοποιημένη ΔΟΥ, «ΔΟΥ Χολαργού».

Δ.Ο.Υ. ΧΟΛΑΡΓΟΥ - ΑΓ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
Στο πλαίσιο της συμφωνίας με την κεντρική Διοίκηση για παραμονή της ενοποιημένης ΔΟΥ στο Χολαργό η Δημοτική Αρχή προσφέρθηκε να παραχωρήσει στην ΔΟΥ χώρο του Δήμου για την φύλαξη του αρχείου της ΔΟΥ. Ο χώρος που αρχικά διέθεσε ο Δήμος, ήταν το υπόγειο του ΚΑΠΗ στην οδό Αγαμέμνονος στον Χολαργό. Δυστυχώς αυτός ο χώρος ήταν ακατάλληλος για την φύλαξη του αρχείου της ΔΟΥ.
Συγκεκριμένα δεν πληρούσε τις προδιαγραφές που έθεσε η ΔΟΥ: α) 150 τ.μ. και όχι 50 που τελικά παραχώρησε ο Δήμος, β) Ασφάλεια (περίφραξη, συναγερμός, πυρασφάλεια) και γ) Στεγανοποίηση. Αποτέλεσμα ήταν η ΔΟΥ να μην αποδεχθεί το υπόγειο του ΚΑΠΗ και να συνεχίζει να διατηρεί και να ενοικιάζει χώρο για το αρχείο της στο κτήριο της Αγίας Παρασκευής, που φιλοξενούσε την πρώην ΔΟΥ Αγίας Παρασκευής. Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι η επιχειρηματολογία της κυβέρνησης απέναντι στην Αγία Παρασκευή που και αυτή από την δική της πλευρά αντιδρούσε έντονα στην μεταφορά της δικής της ΔΟΥ στον Χολαργό, βασίσθηκε στο γεγονός ότι το κτήριο του Χολαργού ήταν κτήριο του Δημοσίου ενώ αυτό της Αγίας Παρασκευής ενοικιαζόμενο.

Πέρα από τα παραπάνω, ένα σοβαρό πρόβλημα που παρουσιάζει το κτήριο της Βενιζέλου, είναι το πρόβλημα της στάθμευσης. Η στάθμευση ήταν εξαιρετικά δύσκολη ακόμη και όταν το κτήριο εξυπηρετούσε μόνο τις ανάγκες του Παπάγου - Χολαργού. Τώρα που αυτό εξυπηρετεί και τις ανάγκες της Αγίας Παρασκευής, η νόμιμη στάθμευση πλησίον του κτηρίου της ΔΟΥ είναι πρακτικά αδύνατη.

Η Βουλή ψήφισε πρόσφατα νόμο για περαιτέρω συγχώνευση της ΔΟΥ Χολαργού (Αγία  Παρασκευή, Παπάγος – Χολαργός) με τις ΔΟΥ Χαλανδρίου και Νέου Ψυχικού. Είναι προφανές ότι τα υπαρκτά προβλήματα λειτουργίας θα μεγιστοποιηθούν αν τελικά εφαρμοστεί ο νόμος. Πρακτικά, το κτήριο της Βενιζέλου θα αδυνατεί να εξυπηρετήσει της ανάγκες της τεράστιας ΔΟΥ που θα προκύψει. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η κυβέρνηση σχεδιάζει την μεταφορά της νέας ΔΟΥ στο κτήριο ALEX PAK στο Πικέρμι.

Η μεταφορά της ΔΟΥ εκτός Παπάγου – Χολαργού, ειδικά η μεταφορά στο Πικέρμι, θα επιβαρύνει δραματικά τους φορολογούμενους και τις επιχειρήσεις της περιοχής μας. Η αντίδρασή του Δήμου μας θα πρέπει να είναι άμεση και δυναμική σε οποιαδήποτε σκέψη μεταφοράς της ΔΟΥ εκτός των ορίων Παπάγου – Χολαργού.

Κρίνουμε πολύ ενδιαφέρουσα την πρόταση του «Περιβαλλοντικού Παρατηρητηρίου Παπάγου» που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην τοπική εφημερίδα «30 ΜΕΡΕΣ» για μεταφορά της ΔΟΥ Χολαργού στο χώρο του ΚΤΕΟ στην οδό Κύπρου με την προϋπόθεση ότι θα απομακρυνθεί το ΚΤΕΟ. Μια τέτοια πρόταση θα μπορούσε  να εξεταστεί ακόμη και στην περίπτωση που δεν θα προχωρήσει η σχεδιαζόμενη από την κυβέρνηση ενοποίηση των ΔΟΥ Χολαργού, Χαλανδρίου και Νέου Ψυχικού.

Αν μάλιστα αυτή η πρωτοβουλία του Περιβαλλοντικού Παρατηρητηρίου συνδυαστεί με την κατασκευή υπόγειου Parking στο οικόπεδο της συμβολής Μεσογείων και Αναστάσεως με την χρηματοδότηση του ΜΕΤΡΟ όπως επίσης και με την απομάκρυνση του σταθμού των λεωφορείων της αστικής συγκοινωνίας, θα μπορούσε, υπό προϋποθέσεις, αυτή η πρόταση να επιλύσει χρόνια λειτουργικά προβλήματα της περιοχής μας.

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να προβλεφθεί η αποφόρτιση της οδού Τσιγάντε. Έτσι, η εξυπηρέτηση της ΔΟΥ θα πρέπει να γίνεται αποκλειστικά και μόνο από την Μεσογείων.

Στο πλαίσιο του γενικότερου σχεδιασμού θα πρέπει να  προβλεφθεί η αναβάθμιση της περιοχής που θα περιλαμβάνει πρωτοβουλίες όπως για παράδειγμα την πεζοδρόμηση της Τσιγάντε, την παραχώρηση του οικοπέδου του ΚΤΕΟ στον Δήμο για περαιτέρω αξιοποίησή του παράλληλα με τις ανάγκες της ΔΟΥ ως χώρου αναψυχής και πρασίνου. Η ανάπτυξη της τοπικής Δημοτικής συγκοινωνίας, η δημιουργία νέων δρομολογίων της αστικής συγκοινωνίας που θα συνδέουν τους όμορους Δήμους Παπάγο – Χολαργό, Αγία Παρασκευή, Χαλάνδρι και Ν. Ψυχικό παράλληλα με την χρήση του Μετρό θα καταστήσει μη αναγκαία την χρήση του αυτοκινήτου.

Παρακάτω με την έγκριση και προτροπή του Περιβαλλοντικού Παρατηρητηρίου Παπάγου δημοσιεύουμε τμήμα της επιστολής που δημοσιεύτηκε στις «30 ΜΕΡΕΣ» για το συγκεκριμένο θέμα.ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟΥ ΠΑΠΑΓΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΟΥ ΧΟΛΑΡΓΟΥ


Στις ημέρες του Πάσχα ψηφίσθηκε Νόμος από τη Βουλή των Ελλήνων σύμφωνα με τον οποίο η Δ.Ο.Υ Χολαργού συγχωνεύεται με τη Δ.Ο.Υ  Χαλανδρίου και τη Δ.Ο.Υ  Ψυχικού, με έδρα το Χολαργό. Σύμφωνα δε με πληροφορίες, η Δ.Ο.Υ. Χολαργού μεταφέρεται για εγκατάσταση στο κτίριο της ALEX PAK στο Πικέρμι. 

Θα πρέπει  επειγόντως οι αντίστοιχοι Δήμοι να ασχοληθούν με τη συγκεκριμένη υπόθεση.

Ειδικότερα:

Όσον αφορά το θέμα της στέγασης της νέας Εφορείας στο Πικέρμι. Εάν αυτό είναι αλήθεια θα πρέπει οι αντιδράσεις να είναι πολλαπλάσιες.

 Στο φύλλο της Εφημερίδας “ΤΑ ΝΕΑ” της 15/03/2013, γράφτηκε  ότι ο Πρόεδρος της  Ένωσης Περιφερειών και Περιφερειάρχης Αττικής πρότεινε στον Υπουργό Οικονομικών την εξαγορά συγκεκριμένων εγκαταστάσεων που είναι δεσμευμένες από το Δημόσιο, λόγω χρεών του ιδιοκτήτη, να περάσουν στην ιδιοκτησία της Περιφέρειας Αττικής προκειμένου να στεγάσουν τις Υπηρεσίες της, οι οποίες είναι διεσπαρμένες σε 38 κτίρια για τα οποία καταβάλλονται μισθώματα 10 εκ.€ ετησίως. Η πρόταση είναι πολύ ενδιαφέρουσα και θα πρέπει να αξιολογηθεί.

Εάν γίνει μεταφορά της Περιφέρειας πρέπει και το ΚΤΕΟ που είναι σε οικόπεδο στο σταθμό Εθνική Άμυνα του ΜΕΤΡΟ να μεταφερθεί και στα κτίρια του να στεγαστεί η νέα Εφορεία, εφ’ όσον τελικά η συγχώνευση γίνει οριστική.

Το συγκεκριμένο ακίνητο έχει τα πλεονεκτήματα:

Εξυπηρετείται από το Μετρό και τα λεωφορεία που διέρχονται στη Λ. Μεσογείων

 Τα κτίρια έχουν ικανοποιητική επιφάνεια για τη στέγαση των υπηρεσιών της νέας Δ.Ο.Υ

Τμήματα περιβάλλοντος χώρου του  ακινήτου είχαν διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια,  είναι μεγάλης επιφάνειας και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για στάθμευση αυτοκινήτων των υπαλλήλων και των πολιτών που θα προσέρχονται στη Δ.Ο.Υ.

Το κτίριο στο οποίο γίνεται ο έλεγχος αυτοκινήτων (προκατ) μπορεί ύστερα από σχετικές  επεμβάσεις να χρησιμοποιηθεί για κτίριο πολλαπλών χρήσεων για εκδηλώσεις των κατοίκων και των σχολείων.

Ένα τμήμα του περιβάλλοντος χώρου μπορεί να διαμορφωθεί ως χώρος αναψυχής.

"Περιβαλλοντικό Παρατηρητήριο Παπάγου"
                                                        

Δεν υπάρχουν σχόλια: